14 C
Campulung Muscel
vineri, 29 martie, 2024

Eveniment de răsunet în Muscel! Cel de-al patrulea Patriarh al României

Alte Știri

Eveniment de răsunet în Muscel! S-au împlinit 109 ani de la nașterea lui Iustin Moisescu, cel de-al patrulea Patriarh al României.

Cu această ocazie, în localitatea argeșeană Cândești, satul natal a Preafericirii Sale, a fost comemorat acest vrednic fiu al parohiei născut pe aceste meleaguri în data de 5 martie 1910. Evenimentul a fost unul deosebit deoarece potrivit hotărârii Sfântului Sinod al B.O.R., anul 2019 a fost declarat ca ,, An comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu”.

Pentru început, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în biserica în care a fost botezat patriarhul Iustin Moisescu. La acest eveniment deosebit au participat credincioșii parohiei, precum și reprezentanți ai administrațiilor locale din Cândești și din celelalte localități aflate în apropiere.

În cuvântul rostit, Ierarhul Argeșean a prezentat realizările marelui patriarh cuprinse în colecția de cărți numită ,,Integrala Iustin Moisescu” care a văzut lumina tiparului la Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

După oficierea Sfintei Liturghii, a fost săvârșită slujba parastasului atât pentru arhiereul Iustin Moisescu, cât și pentru membrii familiei sale care au trecut la Domnul.

După săvârșirea slujbei de pomenire, Chiriarhul Eparhiei, împreună cu preoții din sobor, a vizitat casa în care s-a născut patriarhul Iustin Moisescu. Cu această ocazie au fost admirate fotografii vechi care amintesc de familia Preafericirii Sale.

Evenimentele legate de comemorarea marelui patriarh român s-au încheiat cu organizarea unui simpozion care s-a desfășurat în această după-amiază la Seminarul Teologic,, Iustin Moisescu” din municipiul Câmpulung Muscel.

În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, profesorii și elevii acestei instituții teologice au prezentat mai multe referate care au cuprins aspecte legate de viața și activitatea fostului elev al Seminarul orfanilor de război din Câmpulung-Muscel în perioada 1922-1930, viitorul patriarh Iustin Moisescu.

A studiat la Facultatea de Teologie din Atena (1930-1934), cu specializare la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Strasbourg (1934-1936) și din nou la cea din Atena (1936-1937), unde a obținut doctoratul, în 1937, cu teza „Evagrie din Pont. Viața, scrierile și învățătura”.

A fost profesor de Limba latină la Seminarul „Nifon” din București (1937-1938), profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Varșovia (1938-1939), profesor agregat (1940), apoi titular (1942) de Exegeza Noului Testament la Facultatea de Teologie din Cernăuți-Suceava, transferat în 1946 la aceeași catedră la Facultatea de Teologie din București (din 1948 Institut Teologic Universitar).
În 1956, a fost hirotonit preot necăsătorit și, în același an, a fost ales Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului (hirotonit arhiereu în 15 martie, intronizat la 18 martie).

În 10 ianuarie 1957 a fost ales Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Sucevei (întronizat la 13 ianuarie), unde a păstorit 20 de ani. La 12 iunie 1977 ales Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (intronizat la 19 iunie 1977), păstorind până la moartea sa în 31 iulie 1986.

În întreaga sa activitate, acesta s-a distins ca unul dintre cei mai învățați ierarhi pe care i-a avut Biserica Ortodoxă Română. Cu studii strălucite la Atena și Strassbourg, cu o activitate profesorală de mare ținută în țară dar și în Polonia, a înțeles de timpuriu importanța dialogului între Biserici.

Ca Patriarh a condus câteva delegații sinodale care au vizitat alte Biserici: Patriarhia Ecumenică (1978), Arhiepiscopia Misionară Ortodoxă Română din Statele Unite și Canada (1979), Biserica Ortodoxă Rusă (1980), Biserica Ortodoxă Sârbă (1981), Biserica Luterană din Suedia (1981), sediul Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Geneva (1981), Biserica Ortodoxă Bulgară (1982), Biserica reformată din Ungaria (1982), Biserica Ortodoxă din Grecia (1984).

În calitate de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române a acordat o atenție deosebită activității editoriale. De pildă, a inițiat marea colecție intitulată „Părinți și scriitori bisericești”, proiectată în 90 de volume, precum și colecția „Arta creștină în România”, în 6 volume.
A fost tipărită o nouă ediție sinodală a „Bibliei” (1982), o nouă ediție a „Noului Testament” (1979); manuale pentru învățământul teologic superior și pentru seminariile teologice, teze de doctorat, cărți de cult; și-au continuat apariția revistele centrale bisericești și cele mitropolitane, ca și buletinele comunităților ortodoxe române de peste hotare.
Prin bogata sa activitate culturală, ecumenică și pastorală, patriarhul Iustin își înscrie numele în rândul ierarhilor de mare prestigiu ai întregii Ortodoxii.

sursă: eparhiaargesului.ro

Ultimele Știri

Data când va fi gata noua Creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel

Data când va fi gata noua creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel. Primărița Elena Lasconi a anunțat că...

Alte știri din aceeași categorie