14 C
Campulung Muscel
vineri, 29 martie, 2024

Exponatul lunii: o pisică sălbatică europeană!

Alte Știri

Muzeul Judeţean Argeş expune în luna octombrie, în cadrul micro-expoziției  „Exponatul lunii”, o specie interesantă Felis silvestris silvestris Schreber, 1777 (Pisica sălbatică europeană). S-a ales această specie pentru că foarte puţini oameni au văzut o pisică sălbatică în mediul ei natural. Este un animal timid, solitar, care evită omul, motiv pentru care întâlnirea cu un exemplar din această specie poate fi considerată un eveniment deosebit. Pisica sălbatică este activă mai ales noaptea. Iese la vânătoare cu puţin înainte sau după asfinţitul soarelui şi vânează până în zori, cu o scurtă pauză la miezul nopţii. Foarte rar a fost văzută în activitate ziua. Viaţa ascunsă, agilitatea, simţurile ascuţite şi comportamentul de prădător o fac să semene cu un mic tigru.

Se poate confunda relativ uşor cu pisica domestică, cu exemplarele „tigrate”, gri-maronii. de care se deosebeşte prin: coada stufoasă cu vârful gros şi rotunjit (nu este conic ca la pisicile domestice), cu o zonă de culoare neagră de 4-5 centimetri lungime, urmată de câteva inele negre distincte, bine conturate, urmate de alte câteva inele închise la culoare, dar mai slab conturate. Bărbia are o pată albă, iar partea posterioară a labei piciorului prezintă o pată mică, neagră, ambele lipsind la pisicile domestice. Trăieşte în pădurile de foioase și de amestec, de obicei rariști și poieni, dar și în zăvoaie și stufărișuri, de la câmpie până la aproximativ 1200 m altitudine. În medie, pisica sălbatică trăieşte 13 – 14 ani, rar depăşeşte vârsta de 20 de ani. În captivitate unele exemplare au atins vârsta de 30 de ani. În Europa are un areal fragmentat. Este întâlnită de asemenea în Asia Mică şi Caucaz. Sub forma diferitelor subspecii Felis silvestris (Felis silvestris silvestris, F. silvestris ornata, F. silvestris lybica, F. silvestris cafra, F. silvestris bieti) specia ocupă zone întinse din Europa, Africa şi Asia. Nu este o specie rară şi nu este ocrotită, iar din punct de vedere cinegetic interesul este scăzut, dar datorită restrângerii habitatelor ocupate, în viitor, specia poate intra în categoria celor ameninţate. Exponatul lunii octombrie va putea fi admirat de marţi până duminică între orele 9.00-17.00, la sediul Muzeului Judeţean Argeş din strada Armand Călinescu, nr. 44.

Ultimele Știri

Data când va fi gata noua Creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel

Data când va fi gata noua creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel. Primărița Elena Lasconi a anunțat că...

Alte știri din aceeași categorie