GALERIE FOTO: El este cel care a contribuit la resfinţirea bisericii parohiei Vatra Satului! Andrei Dumitrescu va rămâne în istoria comunei!
GALERIE FOTO: El este cel care a contribuit la resfinţirea bisericii parohiei Vatra Satului! Andrei Dumitrescu va rămâne în istoria comunei!

GALERIE FOTO: El este cel care a contribuit la resfinţirea bisericii parohiei Vatra Satului! Andrei Dumitrescu va rămâne în istoria comunei!

Zeci de credincioşi din localitatea Berevoieşti, judeţul Argeş dar şi din alte părţi ale ţării au participat duminică, 29 noiembrie la slujba de resfinţire a bisericii parohiei Vatra Satului cu hramul Adormirea Maicii Domnului din comuna Berevoiești, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba a început în curtea bisericii, după care a continuat în locaşul de cult, apoi credincioşii prezenţi fie bărbaţi dar şi femei au putut trece prin altar fiind miruiţi iar după ce au ieşit din biserică au primit de la preoţi iconiţe şi târnoseală. Cu acest prilej preoţii slujitori Săndoiu Daniel şi Marinescu Dan Ionel, pentru frumoasa activitate pastorală, misionară şi gospodărească, au fost hirotesiţi întru iconom stavrofor. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra creştinilor, precum şi familiei domnului epitrop Dumitrescu Andrei care a oferit ajutorul pentru lucrările săvârşite la biserică, căruia i-a fost înmânată o Distincţie de Vrednicie pentru dragostea şi râvna arătate Sfintei Biserici. ,,A fost o zi de sărbătoare. În amintirea primilor ctitori care au venit de peste munţi am încercat să renovez biserica la a treia rectitorire. Este o mare realizare şi o mare bucurie, recunosc că sunt foarte emoţionat”, a declarat epitropul Dumitrescu Andrei. Au fost rostite rugăciuni pentru pacea a toată lumea, unitate şi înţelegere, dar şi pentru însănătoşirea celor care se află pe paturile de spitale, iar la finalul slujbei s-a săvârşit slujba parastasului pentru slujitorii, ctitorii şi binefăcătorii acestui Sfânt Altar, fiind pomenite şi victimele incendiului din clubul Colectiv.

Cum s-au pus bazele acestei biserici!

Această Sfântă Biserică din temelie a fost refăcută pe locul celei vechi de lemn, ctitorită de Vătafu Hera Berevoescu cu soţia sa Maria şi fiul Nicolae, terminată în anul 1704. În 1982 la iniţiativa preotului Becuţ Mihail s-au făcut reparaţii exterioare, iar în 1995-1996 preotul Ilinca Gheorghe cu ajutorul enoriaşilor şi al domnului Dumitrescu Andrei s-a spălat pictura de către pictor Ion Fuscel şi alte lucrări de împodobire a Sfântului lăcaş. Slujba de resfinţire a fost oficiată la data de 19 mai 1996 de către Preasfinţitul Calinic al Argeşului şi Muscelului. În perioada 2007 – 2015 au avut loc lucrări de consolidare, restaurare și reabilitare a Ansamblului bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Berevoieşti Vatra Satului. Lucrările au fost finanţate de domnul epitrop Dumitrescu Andrei cu familia, Ministerul Culturii şi Cultelor şi credincioşi ai parohiei.

Sute de credincioşi s-au îngrămădit în biserică!

La slujba de resfinţire a bisericii au participat zeci de credincioşi. Biserica a fost arhiplină. Printre cei prezenţi s-a numărat şi primarul localităţii, Florin Bogdan Proca alături de familia sa. La eveniment a participat şi scultorul din mâinile cărora au ieşit porţile de la intrarea în biserică, îmbrăcat în costum popular. Ambasadoarea costumului popular în Argeş dar şi peste hotare, Maria Vlădău a fost prezentă la acest eveniment aşa cum i-a obişnuit pe toţi, îmbrăcată tot în straie tradiţionale. 

,,Am contribuit la această lucrare, cu ajutorul preoţilor, ÎPS Calinic, sper că ce am făcut eu să lucreze şi alţii, după modelele tradiţionale. Am avut o secţie de copii la sculptură, aşa că după mine vor fi moştenitori. Un an de zile au durat lucrările la porţile de la intrarea în biserică, deoarece eu am avut şi serviciu. Am mai făcut şi străniile, scara, hangarul, uşile, sfetnicele. Am înfiinţat o secţie de sculptură în comună, dar am lăsat pe altcineva să continue. Am participat cu copii la o serie de tabere, la concursuri, sper să iasă cu o meserie când vor fi mari ca cineva să mă urmeze în această meserie”, a declarat sculptorul Pascu Nicolae. După slujba de resfinţire toţi cei prezenţi la slujbă au fost invitaţi la masă la Căminul Cultural din Berevoieşti.

 

About The Author

Related posts