6.7 C
Campulung Muscel
joi, 25 aprilie, 2024

IERUSALIM: Această icoană este perechea celei de la Nămăiești!

Alte Știri

Despre icoana Maicii Domnului de la Nămăiești, păstrată în biserica din peșteră, se spune că ar fi chiar una dintre cele 12 astfel de icoane pictate de Sfântul Apostol Luca, ea fiind adusă aici de Sfântul Apostol Andrei.

Se mai spune că această icoană dintre cele 12 icoane pictate de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, s-a făcut la dorinta Maicii Domnului, care le-a dat mai apoi celor 12 Apostoli, ce urmau să plece la propovăduirea Evangheliei.

Într-un pelerinaj în Țara Sfântă, redactorii Ziarului din Muscel l-au cunoscut pe preotul din Târgu Ocna, slujitor de peste 30 de ani în Țara Sfântă și de 26 de ani numai la Biserica Mormântului Maicii Domnului din Ierusalim, pe nume Anatolie Dumitrașcu.

În Ierusalim, cu părintele Anatolie se întâlnește tot românul care ajunge la Biserica Mormântul Maicii Domnului. Este unul dintre cele mai iubite locuri din Țara Sfântă, după Mormântul Sfânt. Lăcașul este așezat în valea pârâului Kidron, în Valea lui Iosafat, la poalele Muntelui Măslinilor, iar în ea intri de cum ai ieșit din Grădina Ghetsimani. Biserica Adormirea Maicii Domnului este subterană, pentru că nivelul terenului s-a tot ridicat de-a lungul timpului. O scară cu trepte de piatră coboara din drum în curtea interioară, în capătul căreia se află un portal construit în secolul al XII-lea, prin care se intră în lăcaș. Ca să ajungi în biserică, trebuie să cobori 48 de trepte, luminate de o parte și de alta de candele și lumânări. Din anul 1757, lăcașul a fost preluat de Biserica Ortodoxă, iar aici slujesc preoți români, greci și ruși.

Istoria icoanei de la Nămăiești povestită de preotul Anatolie

Ne-am închinat cu smerenie la mormântul Preacuratei Fecioare. Nu ai timp să te reculegi, acolo, prea mult, zeci și zeci de pelerini stau, după tine, să intre în sfântul mormânt. Dar, la ieșire, ne aștepta părintele Anatolie. A auzit vorbe românești printre noi și a venit să ne întâmpine. Rar am văzut om mai bucuros să te primească. Era tot numai un zâmbet, dar ochii umezi trădau emoția pe care o trăia. „Este un lucru mare să ajungi în Țara Sfântă, să calci pe urmele lui Iisus”, ne-a spus părintele Anatolie de cum ne-am adunat în jurul lui.

Și a intrat direct în subiect, pentru că timpul pelerinului în Țara Sfânta este drămuit. Ne-a aratat cum Biserica Sfântului Mormânt al Maicii Domnului este împodobită cu foarte multe candele, dintre care jumătate aparțin ortodocșilor, grecilor, celelalte altor biserici, dar cel mai frumos candelabru din biserică, acela cu multe pahare colorate, albastre și roșii, este o donație a regelui român Carol I. Iar candelabrul are chiar forma coroanei regale. „După ce Iisus și-a dat sufletul pe Sfânta Cruce – a continuat părintele Anatolie – Prea Sfânta Fecioară Maria a fost luată în îngrijire de Sf. Apostol și Evanghelist Ioan, cel mai iubit ucenic al Mâtuitorului, care avea casa pe Muntele Sion. Acolo a îngrijit-o, pâna la Adormire. Atunci a fost luată de îngeri și de apostolii veniți din întreaga lume și adusă pe locul unde acum se află Biserica Sfântul Mormânt al Maicii Domnului”.  În biserică se află Icoana Mare a Maicii Domnului cu pruncul. Este icoana Maicii Domnului Ierusalimita (Ierusalimiteanca), apărătoarea Ierusalimului, o mare icoana făcătoare de minuni făcută de Sfântul Apostol Luca. O icoana zugravită de acest apostol este în România, la Nămaiești, județul Argeș. În 1947, când la Ierusalim au fost mari inundații – ne-a povestit părintele Anatolie – apa a pătruns în biserică, dar icoana s-a ridicat singură deasupra apei, de pe soclul ei, și nu a fost afectată.

Ultimele Știri

Nicolae Velcea: ”Datorită încrederii pe care cetățenii mi-au acordat-o am dus la bun sfârșit proiecte importante”

Nicolae Velcea: ”Datorită încrederii pe care cetățenii mi-au acordat-o am dus la bun sfârșit proiecte importante.” Nicolae Velcea și-a depus...

Alte știri din aceeași categorie