În 3 ani de mandat, primarul Marian Toader are reușite de 90%!
În 3 ani de mandat, primarul Marian Toader are reușite de 90%!

În 3 ani de mandat, primarul Marian Toader are reușite de 90%!

În luna lui cireșar, în zi de mare sărbătoare creștinească an de an în Lerești, autoritățile locale organizează Festivalul covrigilor cu ou și ziua comunei. Două evenimente care au devenit tradiție iar mai mult decât atât au ajuns cunoscute în toată țara. Anul acesta evenimente locale au fost realizate sub egida anul omagial al satului românesc.

Sunt acțiuni care au la bază celebrarea identității locului natal, fiind un bun prilej ca lereștenii să se întâlnească pentru a arăta mândria că dețin tradiții care îi definesc și îi fac datori să le ducă mai departe. Istoria, cultura și farmecul aparte fac ca localnicii să se cunoască mai bine prin atașamentul pentru această comună.

Lereștiul este capitala culturală a Muscelului drept dovadă la Ateneul din Voinești au loc frecvent tot felul de evenimente importante, unice în zona de nord a județului Argeș.

În această localitate încă se mai păstrează obiceiul de a se da dea suratele sau de-a verii, acest lucru devenind un legământ – surată în sus, surată în jos că afară e frumos, vere în sus, vere în jos că afară e frumos.

Edilul localității Marian Toader are convingerea că aceste obiceiuri și tradiții care au fost surescitate în ultima perioadă vor dăinui peste ani. La 3 ani de când este în slujba lereștenilor, Marian Toader a declarat cu toată responsabilitatea că a reușit în proporție de 90% de a realiza obiective și proiectele propuse. A finalizat extinderi de apă și canalizare, asfaltări de drumuri, modernizarea parcărilor de la Căminul Cultural Lerești și Voinești, reabilitarea căminului din Lerești, extinderi de gaze, reabilitare și extindere stadion fiind cel mai bun din tot județul.

Pe lista edilului se află în curs de finalizare extinderea de apă în zona Poduri, cu contribuția substanțială a Consiliului Județean Argeș, extinderea canalizării în Lerești prin programul de dezvoltare locală, cu bani de la Guvernul României suma ajungând la 20 de miliarde de lei vechi.

În prezent se lucrează la asflatarea celor 11 străzi, pe 7 dintre ele deja s-a turnat covor asfaltic. Edilul Toader a mai semnat săptămâna trecută două contracte pentru Lerești, primul fiind de 1 milion de euro și implică modernizare drumuri de interes local, pe măsura 7.2, fonduri europene nerambursabile iar în cel mult două săptămâni vor începe lucrările de execuție a acestor drumuri – Barajul Râușor, Portăreasa, Ulița Mușetoiu, strada valea Foii, strada Țarină la Cimitirul Eroilor și Ulița Pahonțu.

Un alt proiect important este pentru tinerii locuitori ai comunei Lerești și anume instalarea unor puncte Wifi gratuit în spațiile publice. Este un proiect în valoare de 15.000 de euro finanțat de Comisia Europeană acest lucru permițând accesul publicului la internet gratuit și nelimitat de înaltă calitate. Cele două zone în Lerești sunt la primărie, dispensar, școală, cămin, parc, bază sportivă și stadion, iar cel de-al doilea punct va fi în Voinești la școală, after school, grădiniță, târgul săptămânal și ateneu.

În această vară primăria Lerești va deveni beneficiarul unui buldoexcavator în valoare de 64.000 euro, fonduri nerambursabile.

Până în luna decembrie, autoritățile locale au decis reabilitarea monumentului generalului Vasile Milea aflat în curtea bisericii Înălțarea Domnului. În premieră, așa cum edilul Marian Toader a promis la începutul anului, localitatea pe care o păstorește va avea o stemă însușită prin hotărâre de Consiliu Local. Urmează procedura de avizare la Consiliu Județean Argeș după care prin hotărâre de Guvern această stemă va fi omologată și folosită de instituția publică în mod oficial.

About The Author

Related posts