8.7 C
Campulung Muscel
joi, 25 aprilie, 2024

În cazul unui eveniment cu victime multiple, sistemul medical din Câmpulung se blochează!

Alte Știri

A trecut o lună de zile, de la cumplita tragedie din clubul Colectiv, dezastru uman ce a testat la maximum sistemul de urgenţă din Bucureşti. Ce s-ar fi întâmplat sau ce se întâmplă dacă un astfel de incendiu ar avea loc în zona Muscelul, şi spitalul Câmpulung ar deveni sigurul centru de salvare al oamenilor afectaţi de flăcări şi de fum! Pe baza acestui subiect am primit răspuns de la medicul Luminiţa Paul, şefa Serviciului de Ambulanţă Argeş.

“Dacă este să facem o simulare a unui eveniment cu victime multiple, trebuie să spun că spre exemplu, cei de la Câmpulung nu pot face faţă, acolo sunt 5 maşini de intervenţie, 3 de transport. Acum, la un accident cu peste 10 victime se declanşează planul roşu, la dispoziţia prefectului. Se încetează intervenţiile care nu sunt urgente, toţi se vor deplasa împreună cu echipajul de prim-ajutor de la ISU, dumnealor vor trebui să instaleze un punct de prim ajutor avansat, post medical, un cort unde se face triajul victimelor şi un alt cort în care se stabilizează victimele, după care acestea sunt transportate la spital. Sigur cineva va prelua comanda. Dacă este medicul de la ambulanţă, dacă nu, medicul de la UPU. De asemenea se vor chema ajutoare de la celelalte substaţii. Spre exemplu şi echipajul de la Rucăr se va putea deplasa la locul accidentului. Toţi angajaţii noştri au stipulat în fişa postului, că în cazul unui accident coletiv, trebuie să se prezinte la locul de muncă. Noi pornim invers, avem resursele acestea, să zic 58 de maşini în tot judeţul. La ele se alocă resursa umană care va lucra în ture. 26 de medici în total, 126 de asistenţi, 140 de ambulanţieri. Câţi vin, cu atâţia lucrezi. Unii vor sta să stabilizeze, alţii vor efectua activitate de transport. Sigur trebuie ţinută legătura şi cu spitalele, ce spital poate prelua şi câţi pacienţi, iar de acolo se redirijează către alte spitale. De asemenea se solicită şi elicopter pentru transport. Trebuie să fi conştient de resursele pe care le ai şi să nu îţi depăşeşti competenţele, să realizezi ceea ce poţi să faci şi ce pot să facă alţii. Acum mai este în judeţ o maşină pentru victime multiple în dotarea celor de la ISU, şi acea maşină poate fi luată în calcul. Au şi dumnealor 11 ambulanţe. Trebuie să menţionez că noi lucrăm şi cu cei din alte judeţe, dacă avem o intervenţie la limita judeţului, luăm legătura cu colegii noştri din judeţul respectiv le solicităm echipaj. Iar dacă ar fi o catastrofă, clar se apelează şi la resursele judeţelor învecinate. Planul roşu se declanşează la nivel de prespital şi UPU, iar planul alb la nivelul spitalelor, în caz de catastrofe, dezastre, accidente colective. Planul alb înseamnă că la spitalele vizate se eliberează toate paturile cu bolnavi care nu reprezintă urgenţe, paturile de la Terapie Intensivă. Prefectul declanşază aceste planuri, şi tot prefectul coordonează aceste activităţi”, a mai precizat şeful Serviciului de Ambulanţă Argeş, doctor Luminiţa Paul.

Ultimele Știri

Argeș Mall se învârte după soare. Iată programul de funcționare!

Argeș Mall se învârte după soare. Iată programul de funcționare! Astăzi, 25.04.2024, Prime Kapital, dezvoltator și investitor pe piața...

Alte știri din aceeași categorie