7.5 C
Campulung Muscel
miercuri, 24 aprilie, 2024

În ceea ce priveşte atacurile urşilor la stânele din Rucăr, Comisariatul de Regim Silvic şi Cinegetic Ploieşti se acoperă de legi şi vine cu răspunsuri evazive!

Alte Știri

Atacurile repetate de la stânele din munţii Rucărului i-au îngrozit pe rucăreni, iar spaima că urşii vor ataca gospodăriile îi macină. Oamenii cer ajutorul primăriei, însă această instituţie este cu mâinile legate. Ocolul Silvic Câmpulung este cel care spune că nu este sezon de vânătoare la urs, iar exemplarele ce vin din rezervaţia Parcul Naţional Piatra Craiului, sunt protejaţi de lege 100%, dacă vin pe teritoriul de la Rucăr nu se poate face nimic.
Ocolul Silvic de stat administrează fondul de vânătoare, dar nu pentru foarte mult timp. ITRSV-ul este în litigiu cu Asociaţia de Vânătoare de la Târgovişte care avea prin concesiune acest fond de vânătoare, se judecă pe rolul instanţei procesul, este foarte complicat.La final, instanţa va decide cine va administra acel fond de vânătore, spuneau cei de la Ocolul Silvic Câmpulung.
În ceea ce priveşte reacţia celor de la ITRSV, aceştia au venit cu unele precizări. Astfel, în ceea ce priveşte faptul că circa 20 de animale, vaci şi măgari au fost omorâte de urşi, Comisariatul de Regim Silvic şi Cinegetic Ploieşti a răspnus că în conformitate cu Hotărârea 1679 din 10 decembrie 2008, se acordă despăgubiri proprietarilor de culturi agricole, silvice şi de animale domestice. Reprezentanţii CRSC Ploieşti au făcut referire la art. 3 din hotărâre. De asemenea aceştia mai spun că învederează faptul că instituţia are un singur membru în comisia de evaluare a pagubelor şi stabilirea despăgubirilor, lucru care probabil nu interesează proprietarii animalelor ucise.
De asemenea aceştia mai precizează: “Conform convocărilor efectuate de către primăria Rucăr, anul acesta, începând cu luna iunie, s-au înregistrat nouă cazuri de atacuri ale urşilor la stâne, fiind ucise nouă bovine. Nu deţinem date oficiale despre zecile de animale ucise de urs despre care vorbesc cetăţenii şi scrie presa”.
“În urma deplasărilor în teren, echipele de constatare a pagubelor produse de animalele sălbatice, au stabilit că la stâne este personal insuficient pentru paza animalelor la păşunat, două persoane pentru 80 – 90 de bovine, 4-5 cabaline, 10-15 porci, în condiţii de teren accidentat şi cu vizibilitate redusă, lipsa incintelor împrejmuite şi închise pentru adăpostul animalelor pe timp de noapte, înoptarea animalelor în afara oboarelor, deplasarea animalelor spre adăpost fără a fi materializate culoare în acest sens, păşunile slab îngrijite…”, mai precizează cei de la CRSC Ploieşti.
Aceste constatări sunt făcute de echipele solicitate să vadă cum urşii au atacat vitele, constatarea fiind, după părerea noastră, făcută să îngroape proprietarii de stâne.
În ceea ce priveşte faptul că urşii vor ataca şi pe viitor, lucru de care se tem şi rucărenii, reprezentanţii CRSC Ploieşti au precizat că Legea 407 din 2006 prevede competenţele instituţiei, astfel CRSC stabileşte competenţele privind exercitarea vânătorii, evaluarea trofeelor şi competenţe limitate privind evaluarea efectivelor şi hrănirea acestora. “În acest sens, anual evaluarea efectivelor de urs, lup, râs şi pisică sălbatică se face sub coordonarea Agenţiei de Protecţia Mediului, care centralizează rezultatele şi depune documentaţiile, cu propunerile pentru derogări de la lege privind vânătoarea acestor specii le Minister. CRSC Ploieşti a solicitat gestionarului fondului cinegetic nr. 22 Rucăr, Direcţia Silvică Argeş prin Ocolul Silvic Câmpulung, să ia măsurile ce se impun.  Printre acestea menţionăm întocmirea unui plan de patrulare, monitorizarea şi îndepărtarea exemplarelor din specia urs din locurile unde s-au constatat pagube, su de unde ar putea produce pagube, distribuirea de hrană pentru animalele sălbatice în locuri aflate la distanţă de stâne, şi recoltarea exemplarelor din specia urs care au produs pagube”, au precizat cei de la CRSC Ploieşti.
Practic cei de la Ploieşti s-au spălat pe mâini, aruncând responsabilitatea în ograda Ocolului Silvic Câmpulung. Practic, dacă se mai produc atacuri la stâne, vinovatul este clar O.S., cel acre are atribuţiile de a îndepărta urşii şi de a le duce hrană prin păduri.
CRSC Ploieşi mai vine cu o precizare destul de interesantă: “Exemplarele din speciile urs, lup, pisică sălbatică, care pun în pericol sănătatea şi securitatea publică … ,pot fi împuşcate sau relocate conform prevederilor legale, după parcurgerea unor etape, iniţiate de către gestionarul fondului cinegetic şi cu aprobările autorităţilor de mediu, altele decât CRSC Ploieşti, aşa după cum prevede O.M. nr. 1575 din septembrie 2014”.
De asemenea aceştia mai menţionează că nu au date cu privire la repopularea sau relocarea unor exemplare. Aceştia mai spun că în ultimele trei sezoane de vânătoare s-au extras prin împuşcare doar şase exemplare din specia urs, acesta fiind probabil motivul pentru care numărul exeplarelor din această specie a crescut considerabil.

 

Ultimele Știri

Cât costă să renovezi complet un apartament cu 2 camere, în anul 2024

Cât costă să renovezi complet un apartament cu 2 camere, în anul 2024. Suma nu este deloc una mică....

Alte știri din aceeași categorie