5.1 C
Campulung Muscel
joi, 25 aprilie, 2024

În luna octombrie – 5121 cazuri de infecţii ale căilor respiratorii

Alte Știri

În cadrul morbidităţii prin boli acute, infecţiile acute respiratorii ocupă primul loc. Virusurile care îmbolnăvesc oamenii se transmit cu usurinţă de la o persoană la alta, putând duce la îmbolnăviri în masă. Ele pot produce: răceli/viroze/pneumonii, gripă.

Răcelile/virozele sunt infecţii produse de virusuri, altele decât cel gripal, care însă dau semne de îmbolnăvire foarte asemănătoare cu gripa. Vaccinul antigripal nu apară organismul de aceste virusuri.

Cum se transmit virusurile care produc boli respiratorii?

Microbii care produc îmbolnăviri ale nasului, gâtului sau plămânilor se pot transmite fie direct – de la o persoană la alta – fie indirect, prin obiecte folosite sau atinse de persoana bolnavă, când strănută sau tuşeşte. Picăturile de lichid pe care bolnavul le elimină când tuşeşte sau strănută pătrund în nasul sau gura persoanelor din jur, transmiţând şi virusurile. Dacă picăturile cad pe diverse suprafeţe, acestea pot fi atinse cu mâinile care apoi sunt duse la gură sau nas şi astfel pot şi ele transmite virusurile.

Simptomatologie – debutul poate fi brusc, uneori cu fiori şi uşoară stare febrilă, dureri musculare, dureri de cap, dureri în gât, secreţii nazale abundente, lăcrimarea ochilor, stare de oboseală, lipsa poftei de mâncare; la scurt timp poate apărea tusea, la început seacă, apoi productivă.

Ce putem face – gesturi simple ne apară de probleme de sănătate grave!

Spălatul pe mâini cu apă şi săpun este obligatoriu în oricare dintre următoarele situaţii:

  • după ce stranutaţi, tuşiţi sau va suflaţi nasul;
  • înainte şi după pregătirea hranei;
  • înainte şi după masă;
  • după utilizarea toaletei;
  • oricând mâinile au un aspect murdar.

Alte măsuri recomandate:

  • acoperiţi gura şi nasul când strănutati sau tuşiţi (cu un serveţel de hârtie pe care îl aruncaţi dupa aceea);
  • nu folosiţi în comun obiecte personale (prosoape, batiste, cosmetice etc.);
  • dacă vă îmbolnăviţi, actionaţi responsabil (repaus la domiciliu, păstrarea distanţei faţă de persoanele din jur, mai ales dacă tusiţi sau strănutaţi);
  • consumaţi multe legume şi fructe proaspete, bine spălate sub jet de apă potabilă înainte de consum;
  • aerisiţi zilnic încăperile în care lucraţi sau vă odihniţi;
  • evitaţi aglomeraţiile;
  • îmbracăminte adecvată temperaturilor de afară.

În 2017, în judeţul Argeş, evoluţia IACRS  (infecţii acute căi respiratorii superioare) se menţine aproximativ la aceleaşi valori ca şi în 2016 după cum urmează:

  • în septembrie 2016 = 2567 cazuri; octombrie 2016 = 5542 cazuri;
  • în septembrie 2017 = 2938 cazuri; octombrie 2017 = 5121 cazuri.

Se recomandă adresabilitate imediată către medicii de familie şi medicii specialişti în cazul apariţiei primelor semne de guturai/răceală sau de decompensare a afecţiunilor cronice (febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare, dureri de cap, secreţii nazale, oculare, etc.), se arată în comunicatul de presă al DSP Argeş.

Din cauza intrării în sezonul rece (toamnă – iarnă) când apar scăderi de temperatură, DSP Argeş recomandă populaţiei ca cel mai important este să asculte sfatul medicului, importanţa este alimentaţia sănătoasă, igienă personală, îmbrăcămintea adecvată pentru acest sezon, mişcarea în aer liber. Toate aceste componente pot duce la îmbunătăţirea stării de sănătate, se mai arată în comunicatul de presă al DSP Argeş.

 

 

Ultimele Știri

Argeș Mall se învârte după soare. Iată programul de funcționare!

Argeș Mall se învârte după soare. Iată programul de funcționare! Astăzi, 25.04.2024, Prime Kapital, dezvoltator și investitor pe piața...

Alte știri din aceeași categorie