Începe vaccinarea anti-HPV după 11 ani, boala care omoară zilnic!

Începe vaccinarea anti-HPV după 11 ani, boala care omoară zilnic!

Licitaţia pentru achiziţia vaccinului HPV este finalizată, a anunțat miercuri ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la o conferință pe teme de oncologie. Ministerul Sănătății nu a mai cumpărat vaccin anti-HPV de 11 ani, din 2008, în condițiile în care România este țara din UE cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin – 5 femei din grupa de vârstă 20-50 de ani mor zilnic, în medie, în țara noastră din cauza cancerului de col uterin, o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare.

  • România, pe primul loc în UE la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin: 5 românce mor zilnic din cauza cancerului de col uterin

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin (în jur de 2.000 de decese anual – echivalentul populației unei localități din mediul rural) și locul al doilea, după Bulgaria, la incidența bolii (în țara noastră se înregistrează peste 4.000 de noi cazuri în fiecare an). Cancerul de col uterin este pe locul 2, după cancerul mamar, în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează femeile din România. (Sursa: Institutul Național de Sănătate Publică).

Singura modalitate de prevenire a cancerului de col uterin este vaccinarea împotriva virusului HPV (Human Papiloma Virus), dar Ministerul Sănătății nu a alocat, până acum, niciun ban pentru vaccinul anti-HPV, în ultimii 10 ani.

Cum te poți vaccina în acest moment în România: doar pe banii tăi. Medicii de familie pot colecta cereri de la părinții adolescentelor care doresc să își vaccineze fiicele, însă aceste solicitări sunt puse pe lista de așteptare, în eventualitatea în care Ministerul Sănătății va cumpăra vaccinul. El nu poate fi distribuit gratuit deoarece nu există în acest moment, nefiind cumpărat de minister până anul acesta.

Vaccinul anti-HPV nu este unul „pentru toate buzunarele”: o doză din acest vaccin costă în jur de 600 de lei. Dacă pentru imunizarea fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani sunt necesare două doze, după vârsta de 14 ani sunt necesare 3 doze.

Ministerul Sănătății a cumpărat o singură dată doze de vaccin anti-HPV în anul 2008, pentru o campanie gratuită de vaccinare. Campania a fost un eșec din cauză că nu a fost însoțită și de o campanie de informare, potrivit medicilor consultați de HotNews.ro.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă campanii de vaccinare a fetelor din grupa de vârstă 11-14 ani, însă sunt țări care au extins vaccinarea și la băieți, care sunt și ei purtători ai virusului (Marea Britanie și Australia) sau care au extins vaccinarea până la vârsta de 45 de ani, atât la femei, cât și la bărbați (Statele Unite ale Americii).

Cancerul de col uterin poate fi depistat prin testul Babeş-Papanicolau, o investigație medicală simplă, care este gratuită în România, iar medicii recomandă ca toate femeile cu vârsta între 18 şi 64 de ani să facă anual testul. Depistat într-o fază incipientă, cancerul de col uterin poate fi tratat. Numărul mare de cazuri și de decese din țara noastră arată însă că puține românce fac această analiză periodic.

Tuturor celorlalte probleme li se adaugă și prejudecățile: Un psiholog consultat de HotNews.ro explica, recent, că una dintre cauzele pentru care părinții din România refuză să își vaccineze fiicele împotriva virusului HPV este că, pe lângă temerile că efectele vaccinului nu sunt cunoscute și testate suficient, și aceea că, odată făcut acest vaccin, fiicele lor s-ar simți încurajate să își înceapă mai devreme viața sexuală.

Direcția de Sănătate Publică Argeș aduce în atenția părinților solicitarea Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile referitoare la reevaluarea necesarului de vaccin HPV.

Achiziția vaccinului HPV de către Ministerul Sănătății este în curs de efectuare, acesta fiind disponibil numai pentru fetele care la data solicitării se încadrează în grupa de vârstă 11-14 ani, motiv pentru care este necesară actualizarea cererilor către medicii de familie.

Facem precizarea că la momentul actual doar un produs este autorizat în România – și ca urmare poate fi utilizat – respectiv GARDASIL 9. Schema de vaccinare cu acest produs include:

– 2 doze pentru persoanele la care vaccinarea este inițiată la vârste cuprinse între 11-14 ani.

– 3 doze pentru persoanele la care vaccinarea este inițiată la vârste peste 14 ani.

Pentru exprimarea opțiunii de vaccinare, precum și pentru actualizarea solicitărilor inițiale la medicii de familie, părinții fetelor din grupa de vârstă menționată și care rămân interesați de efectuarea vaccinării HPV se vor adresa – până la data de 14 iunie 2019 – la medicul de familie, de la care vor primi și detalii suplimentare.

Menționăm că vaccinarea HPV este o metodă importantă de prevenire a infecțiilor produse de diferitele tipuri de virusuri Papiloma Uman în sfera genitală a femeilor, infecții responsabile pentru declanșarea majorității tipurilor de cancer din sfera menționată.

 

 

About The Author

Related posts