Jandarmii argeşeni vor asigura măsuri de ordine în perioada 14-15 august 2017 în Curtea de Argeş

Jandarmii argeşeni vor asigura măsuri de ordine în perioada 14-15 august 2017 în Curtea de Argeş

În perioada 14 – 15 august a.c., jandarmii argeşeni vor asigura măsuri de ordine pe timpul oficierii slujbei religioase, cu ocazia sărbătorii creştin-ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”, organizate de către Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.

Având în vedere experienţa anilor trecuţi, estimăm participarea a aproximativ 10.000 de persoane la manifestările religioase de la Mănăstirea Curtea de Argeş.

În această perioadă, s-a stabilit ca loc de campare pentru credincioşii din alte localităţi, zona stadion din Comuna Valea Iaşului.

Locuri de parcare a mijloacelor auto destinate transportului participanţilor:

 • Municipiul Curtea de Argeş: b-dul Basarabilor, str. 1 Decembrie 1918;
 • Comuna Valea Iaşului: stadionul comunal;
 • Parcarea exterioară din zona Mănăstirii Curtea de Argeş, în limita locurilor disponibile.

 Restricţiile impuse de organizarea manifestaţiei :

 • interzicerea campării în incinta şi zonele adiacente lăcaşului de cult a credincioşilor veniţi în pelerinaj conform prevederii Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice (suprafaţa delimitată cu o rază de 100 m în localităţi urbane, măsurată de la limita exterioară de jur – împrejurul monumentului istoric);
 • interdicţia comercializării băuturilor alcoolice de către societăţile comerciale din zona adiacentă, în intervalul desfăşurării slujbelor religioase şi procesiunilor;
 • de circulaţie rutieră şi pietonală:
 • b-dul Basarabilor, str. 1 Decembrie 1918, comuna Valea Iaşului (DN 73 C), trasee şi zone în care circulaţia se poate desfăşura cu dificultate.

Întrucât această sărbătoare a atras de fiecare dată un număr  mare de pelerini în zona locaşurilor de cult, în special mănăstiri, pentru evitarea unor evenimente nedorite şi pentru desfăşurarea într-un climat de normalitate a acestei manifestări religioase, Jandarmeria Argeş face următoarele recomandări:

 • participanţii să respecte măsurile stabilite de organizatori precum şi indicaţiile şi îndrumările jandarmilor;
 • să manifeste răbdare astfel încât să nu se ajungă la crearea de situaţii care să genereze busculade sau aglomerări nejustificate;
 • să evite implicarea în conflicte de orice natură;
 • să acorde o atenţie deosebită bunurilor şi obiectelor personale (genţi, poşete, bagaje etc.), evitând pe cât posibil să aibă la vedere obiecte de valoare care pot atrage atenţia persoanelor cu intenţii rele.

Vor fi distribuite pliante pentru îndrumarea pelerinilor şi cu recomandări ale Jandarmeriei pentru gestionarea evenimentelor în bune condiţii.

Având în vedere că la Mănăstirea Curtea de Argeş se estimează prezenţa unui număr foarte mare de pelerini, măsurile de ordine publică în zonă vor fi asigurate în mod integrat  de jandarmi, poliţişti şi pompieri, cu posibilitate de suplimentare, în funcţie de situaţie, sub conducerea Inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş.

About The Author

Related posts