14 C
Campulung Muscel
vineri, 29 martie, 2024

Li se mută şatra de pe istorie! Din cauza stâncilor!

Alte Știri

Ani de zile, autorităţile locale ale judeţului au încercat să îi mute pe romii din Cetăţeni, de pe sit-ul arheologic. S-au făcut demersuri peste demersuri, promisiuni peste promisiuni!

Numai că acum este inevitabil. Aceştia riscă să rămână fără case din cauza stâncilor care au luat-o la vale!

În urmă cu o săptămână (pe 4 iulie), ISU Argeș a fost anunțat că, în comuna argeșeană Cetățeni, o gospodărie este pusă în pericol de prăbușirea unei stânci. Imediat, persoanele care locuiau în casa amenințată (2 adulți și 4 copii) au fost evacuate, iar a doua zi a fost solicitat ajutorul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență Ciolpani, pentru a găsi o soluție de intervenție în această situație.

După o analiză serioasă, specialiștii chemați la fața locului au ajuns la concluzia că detonarea stâncii (o posibilă soluție luată în calcul de către aceștia) nu poate fi făcută în condiții de siguranță: s-ar fi distrus nu doar locuința amenințată ci și altele de lângă ea; erau fire electrice în apropiere; bucățile de stâncă dislocate ar fi ajuns în albia râului, lucru care ar fi creat alte probleme, la următoarele ploi abundente. O altă soluție luată în discuție a fost dislocarea rocii cu utilaje, însă nu a existat cale de acces pentru acestea (este un singur pod, dar nu suficient de rezistent pentru greutatea utilajelor respective).

În concluzie, singura variantă pentru familia care locuiește în casa amenințată de stâncă este relocarea.

Primarul comunei Cetățeni, Claudius Ciobanu, ne-a explicat care sunt soluțiile de relocare:

”Chiar am avut o întâlnire cu dl. prefect pe această temă. Noi am făcut o solicitare, la Consiliul Județean Argeș, încă de acum o lună, pentru achiziționarea de pământ. Vedem, acum, ce soluție găsim. Dacă ni s-ar acorda bani, noi am identificat niște terenuri ale căror proprietari ar fi dispuși să vândă, tot acolo, peste râu, dar mai jos. Acolo, toată zona e predispusă la asemenea evenimente.

Familiei despre care e vorba acum, i-am pus, temporar, la dispoziție, la poștă, locuință. Dar ei nu stau acolo, și-au dus doar bunurile, au dormit la neamuri. Pietrele care le amenință casa sunt foarte mari, nu se poate face nimic. Cu siguranță că o să-i ajutăm să se strămute, înainte de a se prăvăli peste gospodărie”.

Zeci de familii de romi locuiesc pe unul dintre cele mai importante situri arheologice din ţară, fortificaţia de la Cetăţeni, unde au fost geto-daci în secolul al III-lea înainte de Hristos.

O treime dintre locuitorii comunei sunt romi  

Peste 1.000 din cei 3.000 de locuitori ai comunei Cetăţeni sunt romi, dar, dintre aceştia, doar 150 (în jur de 30 de familii) stau în zona sitului. De vreo 200 de ani, familiile lor acolo s-au pomenit. Sunt săraci lipiţi pământului şi cei mai mulţi trăiesc doar din ajutorul social sau muncesc cu ziua prin celelalte cătune, în gospodăriile românilor. De câţiva ani, autorităţile judeţene caută soluţii pentru mutarea lor de pe sit. Terenul aferent a aparţinut Consiliului Local Cetăţeni, care a împroprietărit cu suprafaţa fortificaţiei mânăstirea Cetăţuia. Astfel, mănăstirii i-a fost pasată întreaga responsabilitate, inclusiv cea socială. Deocamdată, romilor li se mai permite să stea pe sit, pentru că o soluţie convenabilă pentru toată lumea nu există.

Situl de la Cetăţeni, cercetat doar pe jumătate  

Comuna Cetăţeni apare în lista localităţilor cu o concentraţie foarte mare a patrimoniului naţional. „Prin cercetările arheologice s-a relevat existenţa, aici, a unei aşezări şi fortificaţii geto-dacice, funcţională în perioada secolelor III î.Hr – I d. Hr, dar şi a unor vestigii din perioada medievală  – aşezare, fortificaţie, necropolă şi cimitir, datate din intervalul secolelor XIII-XVII“, spune istoricul Dragoş Măndescu, directorul adjunct al Muzeului Judeţean Argeş. Cu valoare excepţională pot fi enumerate, pe lângă microrelieful carstic, biserica rupestră Schitul Cetăţuia (situată mai sus, într-o zonă nepopulată), fortificaţia şi aşezarea getodacică, fortificaţia medievală şi vestigiile provenind de la trei biserici – în punctul „Cetăţuia“, unde se află cătunul cu cele 30 de familii amintinte.   „Romii aceştia stau pe o comoară arheologică şi o distrug iremediabil“, explică istoricul.

„Cercetări se fac aici din 1876, dar situl nu este nici acum epuizat din acest punct de vedere. Din păcate, multe dintre rezultatele cercetărilor făcute până acum nici nu se cunosc. Dinu Rosetti, cel care a făcut cercetări arheologice în această zonă, spre exemplu, a plecat din ţară fără să publice rezultatele muncii sale. În anii ‘60, ‘70 şi  ‘80, zona era un adevărat şantier. Între 2001 şi  2003, personal m-am ocupat de săpături, în trei etape, şi pot spune că e nevoie de continuarea acestor cercetări“, argumentează directorul adjunct al Muzeului Judeţean Argeş.  Situl arheologic de la Cetăţeni se întinde pe o fâşie de teren de un kilometru lungime şi circa 30 de metri lăţime, însă, până acum, cercetări s-au efectuat doar pe o jumătate din această suprafaţă, potrivit istoricului Dragoş Măndescu.  

 

Ultimele Știri

Data când va fi gata noua Creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel

Data când va fi gata noua creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel. Primărița Elena Lasconi a anunțat că...

Alte știri din aceeași categorie