6.2 C
Campulung Muscel
marți, 23 aprilie, 2024

Mandat European de arestare pentru 9 argeşeni!

Alte Știri

polițiștii argeșeni au reținut pentru 24 de ore 9 bărbați, cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani, în urma administrării probatoriului în cinci dosare penale, respectiv în baza unui Mandat European de Arestare.

Polițiștii argeșeni din structurile de investigații criminale au continuat cercetările în cinci dosare penale, iar după administrarea probatoriului, au reținut pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore, 8 bărbați, cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani. În cursul zilei de astăzi, toți cei în cauză vor fi prezentați în fața unităților de parchet care supraveghează activitatea de cercetare în respectivele cauze penale, pentru a fi dispuse măsuri preventive pentru fiecare dintre aceștia.

Totodată, polițiștii de investigații criminale de la compartimentul Urmăriți, cu sprijinul polițiștilor de la Secția de Poliție Rurală competentă teritorial, au depistat un bărbat de 28 de ani, din Bogaţi, urmărit international în baza unui Mandat European de Arestare emis de autorităţile germane, acesta fiind prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, care a dispus reţinerea pentru 24 de ore pe bază de ordonanţă, urmând ca cel în cauză să fie prezentat în faţa instanţei, pentru parcurgerea procedurii de extrădare.

Administrarea probatoriului în cadrul procesului penal este o parte esențială pentru tragerea la răspundere a persoanelor care săvârșesc fapte ce sunt prevăzute de legislație ca infracțiuni.

În cadrul procesului penal, declarația martorului este, în cele mai multe cazuri, esențială. Persoanele care observă personal, în mod direct, săvârșirea unor fapte penale sau se află ori intră în posesia unor probe relevante pentru cercetările desfășurate de polițiști, au obligația de a înștiința și de a pune la dispoziția organelor de cercetare penală (polițiști sau procurori, în funcție de infracțiunea ce face obiectul cercetărilor).

Totodată, martorul care face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale despre care este întrebat, poate răspunde penal, în condițiile art. 273 din Codul Penal, privind săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

Constituie probă orice element de fapt care serveşte la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni, la identificarea persoanei care a săvârşit-o şi la cunoaşterea împrejurărilor necesare pentru a stabili dacă a fost comisă o faptă de natură penală, care este persoana sau persoanele care au săvârșit fapta ce constituie infracțiune, precum și dacă sunt îndeplinite condițiile tragerii la răspundere a persoanei conform cadrului legal care prevede fapta respectivă ca infracțiune. Proba și mijloacele de probă sunt prevăzute la art. 97 din Codul de Procedură Penală.

Una dintre categoriile cel mai des întâlnite ca mijloc de probă îl constituie înscrisurile prevăzute de art. 198 din Codul de Procedură Penală, iar între acestea, o categorie aparte este reprezentată de procesul-verbal ce cuprinde constatările personale ale organului de urmărire penală sau ale instanţei de judecată.

Un aspect important îl constituie și modurile de sesizare, un bun exemplu practic fiind reprezentat de infracțiuni de violență în familie, la care sesizarea organelor de urmărire penală poate fi realizată prin oricare dintre posibilitățile definite din punct de vedere legal, respectiv prin plângere, denunț sau sesizare din oficiu a organelor de cercetare penală. Modurile de sesizare sunt descrise de art. 288 din Codul de Procedură Penală.

O particularitate în privința modului de sesizare o constituie infracțiunile la care punerea în mișcare a acțiunii penale este reprezentată de plângerea prealabilă, definită la art. 295 din Codul de Procedură Penală, term…

Ultimele Știri

Accident rutier la ieșirea din Câmpulung. Un Logan a intrat sub camion care transportă lemne

Accident rutier la ieșirea din Câmpulung. Un Logan a intrat sub camion care transportă lemne. La orele prânzului pe...

Alte știri din aceeași categorie