0.2 C
Campulung Muscel
vineri, 19 aprilie, 2024

Mausoleul Eroilor de la Mateiaș: „MUSCELUL ȘI MEMORIA MARELUI RĂZBOI“

Alte Știri

În fiecare an, în data de 25 octombrie, în toată țara, se sărbătorește Ziua Armatei Române. Muzeul Municipal Câmpulung dorește să marcheze acest eveniment, deosebit de important, printr-o serie de manifestări ce vor avea loc sâmbătă, 26 octombrie 2019, la Mausoleul Eroilor de la Mateiaș.

În semn de prețuire, pentru jertfele Armatei Române în lupta pentru eliberarea teritoriului național din al doilea Război Mondial, ne simțim onorați să vă invităm la festivitățile care se vor desfășura după următorul program:

 Ora 10.30:

– Ceremonial militar;

– Ceremonial solemn, slujbă religioasă și depuneri de coroane

– Lansarea cărții „Din țara de praf şi piatră“, autor cpt. Florin Jianu.

 Orele 11.00 – 17.00:

– Tabăra Militară – prezentare de echipamente militare și de recuzită;

– Reconstituire scenarii de luptă (orele 11.00, 14.00 şi 16.00) – elevi ai Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova, „Detașamentul Mateiaș“ și voluntari ai Asociației „Tradiții Ostășești“.

* MUSCELUL ȘI MEMORIA MARELUI RĂZBOI – Un proiect educaţional-cultural cofinanţat de Consiliul Local al Municipiului Câmpulung şi Primăria Municipiului Câmpulung, în scopul consolidării colaborării între școală, muzeu, armată și comunitate.

Eveniment organizat de Muzeul Municipal Câmpulung în parteneriat cu Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova, cu sprijinul Bazei de Instruire pentru Apărare CBRN Muscel și Batalionul 30 „Vânători de Munte Dragoslavele”.

** ANSAMBLUL MONUMENTAL MATEIAŞ este o Secție a Muzeului Municipal Câmpulung Muscel, fiind unul dintre cele mai mari memoriale de război din România.

Ridicat pe o colină ce domină Drumul Național 73, la poalele muntelui Mateiaș, în comuna Valea Mare Pravăț, la 11 km de municipiul Câmpulung, monumentul comemorativ reușește să atragă anual peste 30.000 de vizitatori din toate categoriile de vârstă.

Scurt istoric

La 18 iunie 1928, un comitet de inițiativă din Câmpulung Muscel a hotărât să se facă demersuri în vederea construirii, sub egida Societății Cultul Eroilor, a unui mausoleu pentru cinstirea eroilor originari din această parte a țării, dar și a celor înregimentați în alte unități militare participante la rezistența din ultimele luni ale anului 1916, de pe culoarul Rucăr – Bran.

Construcția mausoleului propriu-zis a fost terminată în anul 1935 urmându-se planurile arhitecților Dumitru Ionescu-Berechet și State Baloșin, în antrepriza fraților De Nicolo și Jean Mezaroba, constructori câmpulungeni. La subsolul construcției au fost așezate într-o criptă de marmură neagră osemintele a peste 400 de soldați și ofițeri români neidentificați aduse din cimitirele localităților învecinate sau direct de pe câmpul de luptă. Pe pereții laterali sunt așezate 31 de plăci de marmură pe care au fost dăltuite numele tuturor celor peste 2300 de eroi români cunoscuți ce au căzut în luptele pentru apărarea plaiurilor musceleni.

Cu prilejul lucrărilor de consolidare și restaurare  efectuate între anii 1979 – 1984 parterul monumentului a fost decorat cu un amplu și original mozaic de tip murano. Tot în această perioadă pe baza unui proiect conceput de un grup de arhitecți argeșeni s-a trecut la terasarea și modelarea terenului, au fost amenajate spații pentru festivități, o scară monumentală, basoreliefuri și două săli de expoziție. În prima sală sunt consemnate principalele momente ale participării armatei române la primul război mondial și în mod deosebit prezentarea luptelor desfășurate pe culoarul Rucăr-Bran, evenimente la care o mare contribuție a avut-o populația locală. În cea de a doua sală a fost amenajată o sugestivă dioramă reprezentând luptele purtate de ostașii români pe înălțimile din apropiere precum și un post de comandă.

Ansamblul Monumental Mateiaș este locația potrivită pentru organizarea unui proiect educațional datorită spațiului exterior generos (terasa de paradă de la baza monumentului și spațiul verde înconjurător) și a muzeului de istorie militară (sala expozițională, expoziția temporară Tradiții Militare Muscelene Ediția a II-a și diorama).

 

Ultimele Știri

Mai e puțin. Acești români vor primi 4.700 lei la recalculare, deși au ieșit la pensie cu 2.100 lei

Mai e puțin. Acești români vor primi 4.700 lei la recalculare, deși au ieșit la pensie cu 2.100 lei. Noua...

Alte știri din aceeași categorie