10.7 C
Campulung Muscel
luni, 3 octombrie, 2022

Medici din Câmpulung implicați în programul de screening pentru cancerul colorectal

Alte Știri

Medici din Câmpulung implicați în programul de screening pentru cancerul colorectal. Este o premieră pentru județul Argeș, iar medicilor din orașul de la poalele Mateiașului și se mai alătură și medici de familie din Căteasca, Săpata, Ștefan cel Mare, Mozăceni și Slobozia.

“Deja sunt sute de persoane care au fost interesate și cărora li s-au făcut teste. Lucrurile au mers foarte bine, iar numărul solicitanților este mare, mai ales că vorbim despre oameni care au apelat la cabinete de la 1 ianuarie încoace” – Tabita Stănoiu, medic coordonator al programului.

Explicații legate de cum se fac testele

  • persoana vine la medic, primește un dispozitiv, dar și instrucțiunile necesare; ca să îl folosească și completează un chestionar;
  • aduce proba la cabinetul medicului în maxim 7 zile;
  • probele sunt trimise la laboratorul Institutului Clinic Fundeni;
  • medicii primesc rezultatele;
  • rezultat negativ- se repetă analiza peste 2 ani;
  • rezultat care indică o afecțiune- medicul de familie programează persoana la colonoscopie la Institutul Clinic Fundeni.
    Programul se adresează, în special, persoanelor vulnerabile, așadar transportul va fi asigurat.
    Dacă, în urma colonoscopiei se pune un diagnostic, pacientul va primi tratament prin Casa de Asigurări de Sănătate.

Instituția Prefectului județul Argeș sprijină activ proiectul „Furnizarea serviciilor de sanatate din programele de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II -Sud-Muntenia”, în cadrul PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN, în baza unui acord cu Institutul Clinic Fundeni și Fundația Renașterea.

Din documentare a reieșit că 12 500 de argeșeni cu vârste de la 50 de ani până la 74 de ani pot beneficia de acest program de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament al leziunilor precanceroase colorectale.

Ultimele Știri

Dacă ai aceste nume în buletin Mioara, Ursu sau Lupu ești Privilegiat

Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa celebrează Ziua Mondială a Animalelor și oferă acces gratuit tuturor vizitatorilor care...

Alte știri din aceeași categorie