2.6 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Medicul Ion Falcă: ,,Internăm moartea în spitale”

Alte Știri

Este de profesie medic primar, specialitatea Igienă și Sănătate Publică. Lucrează în Argeș, de peste 42 de ani parcurgând toate treptele profesiei, de la medic stagiar, la medic primar și director al Direcției Sanitar Veterinare în două perioade. A semnat timp de 30 de ani, exportul județului Argeș la produsele din lapte, derivate din lapte, carne și derivate din carne. Este vorba despre medicul Ion Falcă, cu care redactorii Ziarului din Muscel au stat de vorbă într-un amplu interviu referitor la problemele cu care se confruntă sistemul sanitar în această perioadă.

Vă rugăm, să ne spuneți cum vedeți demisia ministrului Sănătății, Patriciu Achimas Cadariu în condițiile date? Au tot fost probleme în sistemul sanitar pe vremea Guvernului Cioloș!

Din punctul meu de vedere este prea târzie demisia domnului ministru. Trebuia făcută imediat după episodul Brădet, în urma căruia au murit trei copii și un alt număr s-au îmbolnăvit prin spitale. Acest ministru a fost o eroare, de când a fost numit pentru că nu are stofă de lider, deoarece a conduce o secție de Oncologie, chiar și ca șef de clinic nu are legătură cu marile probleme care țin de organizarea sanitară. Sănătatea Publică este o problemă de stat și de siguranță națională configurată și în Constituția României.

Să vorbim puțin despre acest procedeu de dezinfecție, la nivelul spitalelor în responsabilitatea cui revine?

Legătura între mortalitățile înregistrate pe de o parte și morbilitățile înregistrate au legătură directă cu o dezinfecție de mântuială care crează o serie de aspecte total nedorite punând medicii pe chirurgi mai ales, în situații limită care pot duce la ce s-a întâmplat, la cazuri atât de grave. Dezinfecția trebuie precedată de deratizare și dezinsecție după care fie că e vorba de dezinfecție profilactică sau de necesitate, se verifică eficacitatea dezinfecției prin recoltarea de tampoane de sanitație, analize microbiologice la nivelul spitalului sau DSP, după care se repetă dezinfecția și numai în urma rezultatelor negative se acceptă plata iar medicul, șefii de secție sunt informați de epidemiologii spitalului dacă secțiile pot funcționa în condițiile de asepsie totală. Monitorizarea acestei operațiuni cade în responsabilitatea epidemiologilor spitalului, managerului de spital, DSP și cei mai interesați ca operațiunea să fie făcută corespunzător sunt medicii curanți.

Putem face legătura între această dezinfecție și episodul Brădet?

Dezinfecția are aceleași prerogative în patalogia omului, a animalelor precum și în secțiunea foarte sensibilă de industrie alimentară. O dezinfecție defectă asupra utilajelor, echipajelor, nerespectându-se concentrația substanțelor folosite, a cantităților aplicate pe metrul pătrat, a timpului de contact pot conduce la contaminări cu germeni patologi sau condiții patologice ce pun în pericol sănătatea pacientului. Există o gamă de dezinfecție specifică și un areal în care pot fi substanțele folosite. O dezinfecție severă reduce numărul de agenți patogeni de la 10.000 la un million de ori.

S-a tot dat vina pe Servicii, în aceste situații trebuiau să intervină?

Nu. De această chestiune este responsabilitatea managerului spitalului, DSP-ul, epidemiologul care trebuia să determine eficiența dezinfecției și să stabilească concentrația substanțelor.

Există vreo soluție pentru viitor? Poate fi schimbat ceva în acest sens?

Puși oameni potriviți la locul potrivit și înlocuiți cei care au fost puși la locul potrivit altuia. Partidele să își facă treaba și să nu mai pună în funcții importante pe cei care au făcut muncă de partid. Când este vorba de Sănătate Publică, vin la răsplata jertfei patriotice, de la lipitul de afișe, la strigătele în public. Viața o singură dată ni s-a dat, când am pierdut-o nu se mai poate plăti cu tot aurul din lume.

 

 

Ultimele Știri

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta!

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta! România, la coada Uniunii Europene...

Alte știri din aceeași categorie