Mesajul de pe acoperișul de șiță al bisericii care mângâie sufletele!
Mesajul de pe acoperișul de șiță al bisericii care mângâie sufletele!

Mesajul de pe acoperișul de șiță al bisericii care mângâie sufletele!

Mesajul de pe acoperișul bisericii care mângâie sufletele! Nu poate fi văzut non-stop, decât în anumite momente ale zilei, în funcție de poziția Soarelui pe cer. Cei drept este o binecuvântare pentru toți cei care îl pot citi și de ce nu un noroc în ziua respectivă.

Acoperișul Bisericii Fundeni este din şiţă cu tradiție musceleană, și are formă de navă. Biserica Fundeni se află în cel mai vechi cartier al municipiului locul unde specialişti spun că a fost „vatra localităţii”.

Cum era de aşteptat aici s-au construit mai multe lăcaşe de cult formând un adevărat triunghi al ortodoxiei oraşului de-a lungul timpului fiind incluse aici Biserica Sfântul Gheorghe şi Biserica Şubeşti.

Aici, Dumnezeu a rânduit ca pietrele de mormânt din cimitirul de lângă biserică să nu rămână în uitare, ci parcă să ne atenţioneze că într-o bună zi şi noi ne vom întoarce „în pământul din care am fost luaţi“. După ce în vremuri de demult a fost desfiinţat cimitirul, lespezile de piatră ce acopereau cândva trupurile celor plecaţi la întâlnirea cu Părintele Ceresc au devenit pietre de construcţie pentru actuala biserică.

Cu chibzuinţă, constructorii au prins acele pietre în aşa fel încât unele dintre ele sunt vizibile în zid, iar pe altele le-au aşezat în loc de ferestre, în mijlocul cărora au dăltuit cu migală fante prin care soarele să îşi poată trimite razele.

Este situată în partea sud-estică a municipiului, pe o terasă medie din dreapta Râului Târgului (vezi Mănăstirea Negru Vodă). A fost construită din bolovani de râu, alternând cu câte un rând orizontal de cărămizi şi bucăţi de piatră din Albeşti, cu resturi de inscripţii slavone.

Nu i se păstrează pisania veche pusă de ctitori, dar pe o piatră de mormânt de formă dreptunghiulară, este inscripţionat anul 7084 (=1576), ceea ce sugerează că a fost zidită în a doua jumătate a secolului al XVI-lea.

About The Author

Related posts