Monumentul Eroilor din parcarea Ateneului din Voinești a fost reabilitat și sfințit!

Monumentul Eroilor din parcarea Ateneului din Voinești a fost reabilitat și sfințit!

Monumentul Eroilor din parcarea Ateneului din Voinești a fost reabilitat și sfințit de primăria Lerești și Consiliu Local.

Un sobor format din 10 preoți au participat la sfințirea și parastasul eroilor din Lerești care și-au dat viața pentru întregirea neamului.

Pentru că cel vechi se afla într-o stare avansată de degradare autoritățile locale din Lerești au prevăzut bani din buget pentru construirea unui monument nou. Cu ajutorul meșterului popular din Albeștii de Muscel, Ionel Moise monumentul a fost refăcut exact ca cel vechi în semn de respect pentru lereșteni și eroi. Acțiunea de refacere a monumentelor eroilor din comună nu se oprește aici, cele degradate vor fi înlocuite cu altele noi în cel mai scurt timp.

,,În comuna Lerești a început o acțiune de reabilitare a monumentelor eroilor. Primul a fost cel din parcarea Ateneului. Autoritățile locale mai au în plan ridicarea unui monument în satul Pojorâta, pentru cei trei eoroi morți în al Doilea Război Mondial. Acest monument ca și cel din curtea primăriei lerești și cel din Valea Foii au fost ridicate imediat după Primul Război Mondial cu ajutorul veteranilor de război și cu aportul substanțial al comunității locale și cu sprijinul Cultului Eroilor înființat la 1919. Reabilitarea acestui monument este un act de reparare istorică și de artă monumentală. Acest monument a suferit un afront rușinos în anul 2004, când fața lui a fost placată cu plăci de marmură, seci și nesimnificative. Deteriorarea monumentului a impus reabilitarea acestuia de către un meșter popular din Albeștii de Muscel”, a declarat Ion Oană, președintele Societății de Științe Istorice – filiala Muscel.

About The Author

Related posts