3.3 C
Campulung Muscel
vineri, 19 aprilie, 2024

Numărul urşilor din pădurile Rucărului a crescut considerabil! Urşii din Parcul Naţional Piatra Craiului sunt protejaţi de lege 100%

Alte Știri

De circa două săptămâni, rucărenii stau cu groaza că urşii le pot ataca familiile, pentru că exempare destul de imresionante, ce ajung să cântărească şi 600 de kg, au dat iama prin bovinele de la stânele din munţii Rucărului. În zadar au încercat oamenii să ia legătura cu autorităţile, pentru că pare că nimic nu se mişcă. Atacurile au fost unul după altul, iar acestea se produc atât ziua cât şi noaptea. Rucărenilor le-au fost mâncate de urşi circa 20 de animale, vaci şi măgari: „A atacat ursul la noi două zile la rând. A luat cele mai frumoase vaci, grase şi care aveau şi lapte… Când atacă, se suie pe animal, în ia cu dinţii de ceafă şi ghearele le înfige în coaste pe părţi. Nu o omoară unde atacă, ci o conduce aşa până la apă, în locul unde e el protejat, şi acolo o chinuie până o omoară… auzi animalul urlând, e înfiorător, dar nu ai cum să îi ajuţi. Noi ţinem la animale, altfel nu ne făceam ciobani, iar urletele acelor animale pe care le sfârtecă urşii sunt groaznice, ne înfioară şi în acelaşi timp ne doare că nu le putem scăpa. Ce să mă duc să o scap, cu parul în mână, că mă omoară şi pe mine ursul… Cred că o să fie şi oameni sfârtecaţi de urşi, o să vedeţi, dacă nu se iau măsuri o să atace până o să omoare unul dintre noi…”, spune unul din ciobanii de la stâna din Drăganu.

Toţi cei păgubiţi, dar şi localnicii din Rucăr, sunt hotărâţi să apere casele şi gospodăriile de urşii din fondurile de vânătoare. Tot oamenii spun că cei care deţin fondurile nu asigură hrana necesară sălbăticiunilor şi din cauza asta urşii au ieşit să atace. De asemenea oamenii de la stână mai spun că atunci când vor coborâ cu animalele la iernat, urşii vor ataca şi gospodăriile.

În ceea ce priveşte Ocolul Silvic de la Câmpulung, cel care are în administrare Fondul de Vânătoare de la Răcăr, şeful ocolului a precizat: „Numărul urşilor s-a mărit foarte tare anul acesta. Se pare că ei s-au înmulţit considerabil şi trebuie să subliniez că sunt protejaţi de lege. Îi putem vâna doar în anumite perioade ale anului, nu când ne solicită cetăţenii. Noi le-am trimis mâncare, nişte granule speciale dar vă daţi seama că dacă s-au învăţat cu carne este mult mai greu să îi dezveţi. Am trimis oameni în teren să vadă care este situaţia acum. Noi, ca şi Ocol Silvic de stat administrăm acest fond de vânătoare, dar nu pentru foarte mult timp. ITRSV-ul este în litigiu cu Asociaţia de Vânătoare de la Târgovişte care avea prin concesiune acest fond de vânătoare, se judecă pe rolul instanţei procesul, este foarte complicat. Oamenii îşi primesc banii pe animalele omorâte de urs, se face o comsie dintre un membru al primăriei de care aparţine cel căruia i-a mâncat ursul animalul, un membru de la ITRSV şi unul de la Ocolul Silvic de stat. Se fac tot felul de dosare, iar banii vin de la bugetul de stat. Trebuie îndeplinite nişte condiţii serioase. Referitor la urşii din Parcul Naţional Piatra Craiului ei sunt protejaţi de lege 100%, dacă ei vin pe teritoriul nostru la Rucăr ce putem face. Migrează vă daţi seama, nu putem pune bariere în acest sens”, a declarat şeful Ocolului Silvic Câmpulung, Cătălin Oprei.

Am încercat să aflăm care este poziţia ITRSV, vis a vis de situaţia creată la Rucăr. În acest sens, Florin Stancu, un reprezentant al CRSC Ploieşti, a precizat că va veni cu un punct de vedere în cel mai scurt timp.

Ultimele Știri

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta!

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta! România, la coada Uniunii Europene...

Alte știri din aceeași categorie