9.2 C
Campulung Muscel
vineri, 19 aprilie, 2024

O elevă din Câmpulung a fost declarată ”cel mai bun procuror”

Alte Știri

Moot Court 2017 a fost organizat la Câmpulung. 70 de studenţi au fost prezenţi pe meleagurile muscelene pentru aproximativ o săptămână. Anul acesta premiul cel mare a ajuns în Polonia, locul al II-lea fiind ocupat de Rusia, iar România situându-se pe locul al III-lea.
* Cel mai bun procuror – Luiza Maria Sofri Duţescu – România
* Cel mai bun avocat – Denitsa Georgieva Arabadzhieva-Bulgaria

Echipa României, sub îndrumarea de specialitate a avocatei Brândușa Popescu, a fost alcătuită în apărare din Teodora Pătrășcan, Vlad Popescu, Magdalena Enache /rezervă Teodora Savu, iar în acuzare din Horia Bârloiu, Șerban Florescu, Luiza Șofri-Duțescu /rezervă Olivian Stoica, precum și doi foști participanți în anii trecuți la acest proiect internațional – Ciprian Boboc și Mihai Șofri-Duțescu – cu rol de coacheri.

”A fost un eveniment pentru orașul nostru, o șansă de a ne afirma dorința de a excela în educație, un prilej de a ne sărbători școala cu cea mai îndelungată tradiție: Colegiul Național Pedagogic ”Carol I”. Organizarea competiției a însemnat un uriaș efort de coordonare a tuturor amănuntelor, văzute și nevăzute, de zi cu zi, a competiției. A însemnat implicarea unui număr extrem de mare de persoane, de la oficialități, instituții, profesori, elevi, voluntari.
Rolul meu în acest eveniment a fost acela de a-i pregăti pe cei 8 tineri minunați, elevi ai CNP pentru competiție. Pregătirea a început acum câteva luni, când ni s-a pus la dispoziție cazul dezbătut. Cazurile sunt spețe ipotetice, însoțite de dovezi, de descrierea contextului social și politic al statului la care se referă. Acuzațiile aduse sunt de crime de război și crime împotriva umanității. In raport de aceste date, am construit argumentele prin care să dovedim atât acuzarea, cât și apărarea. Am decis împreună cu echipa de elevi componența celor două tabere: a acuzării și a apărării. Efortul din partea elevilor este foarte mare, deoarece se pun în discuție noțiuni cu un grad înalt de dificultate, în condițiile în care în învățămantul preuniversitar nu se predau noțiuni de drept. Susținerea argumentelor în fața judecătorilor presupune abilitatea de a vorbi fluent în engleză, cunoașterea deplină a cazului, cunoașterea noțiunilor juridice cu care se operează, capacitatea de a răspunde motivat întrebărilor, în timpul susținerii pledoariilor. 

Echipa Romaniei a fost incredibilă! După părerea mea, Luiza Șofri Duțescu a fost cea mai bună din tot concursul. Repet, nivelul competiției a fost foarte ridicat, iar echipa Poloniei s-a dovedit a fi cea mai bună. 
Sunt fericită ca am participat la acest eveniment organizat de liceul la care, la rândul meu, am fost elevă.
Eu chiar cred, și pentru viitor, în valoarea acestei echipe de copii care au participat la evenimentul de anul acesta – Moot Court 2017! M-au impresionat prin puterea de a învăța, inteligență, seriozitate, bun simț” a declarat avocatul Brânduşa Popescu.

Șofri Duțescu Luiza / ”cel mai bun procuror”:
”Concursul Moot Court a însemnat foarte mult pentru mine, fiind și primul proiect în care m-am implicat încă din clasa a 9-a. Ediția din 2015, din Polonia, unde echipa României a câștigat m-a făcut să încep să apreciez proiectele pentru care se muncește atât de mult, șansa să cunosc oameni noi și să îmi doresc să studiez dreptul. 
Moot Court 2017 a fost o experiență de neuitat, iar premiul obținut se datorează muncii întregii echipe: colegilor și prietenilor mei – împreună cu care am pledat (unii la acuzare, unii în apărare), doamnei Brindușa Popescu care este o persoană minunată și căreia îi mulțumim dincolo de cuvinte, domnului Director, profesorilor și persoanelor care ne-au sprijinit în tot timpul pregătirilor și concursurilor. Școala în care învățăm, ne oferă nenumărate șanse să excelăm, și sunt mandră să fiu elevă a Colegiului National Pedagogic “Carol I.”

*** Moot Court Europe – este o competiție ce se adresează elevilor de liceu, fiind o premieră organizarea ei în România. La eveniment au luat parte șase țări europene: Bulgaria, Olanda, Polonia, România, Rusia si Suedia. Echipele au simulat pe rând rolul Apărării și al Acuzării, susținându-și cauza în fața unui complet de judecători. 
Cazul de drept penal internațional disputat la Câmpulung a fost scris în cooperare cu Tribunalul Penal Internațional de la Haga și a fost pus la dispoziție de Debra Lesser (Directorul Centrului de Resurse Juridice de la New York) – prezentă la eveniment.
Proiectul promovează educația civică, drepturile omului și justiția pe plan internațional, oferind participanților oportunitatea de a dezbate și a schimba idei într-un cadru multicultural și de a se familiariza cu noțiunile de bază ale dreptului și justiției penale internaționale. 
Proiectul s-a desfășurat sub auspiciile Primăriei Câmpulung Muscel și cu susținerea de specialitate din partea Centrului de Resurse Juridice de la New York.

sursă: Carmen-Victoria Bârloiu, pagina sa de socializare

Ultimele Știri

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta!

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta! România, la coada Uniunii Europene...

Alte știri din aceeași categorie