OUG privind anticipatele, publicată în Monitorul Oficial

OUG privind anticipatele, publicată în Monitorul Oficial

Ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor anticipate, adoptată de guvern în ședința din 4 februarie, dinaintea demiterii sale prin moțiune de cenzură, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, anunță Partidul Național Liberal.

Înainte de publicare, documentul a fost trimis Senatului, care a publicat-o pe pagina instituției, sesizat ca prim for legislativ.

Ordonanța prevede trei zile de vot în diaspora, după modelul deja implementat la prezidențiale, dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora şi posibilitatea de a vota la orice secţie. De asemenea, ordonanţa reduce termenele pentru ca alegerile anticipate să poată avea loc. Termenul stabilit prin acest proiect de OUG este de 50 de zile pentru anunţarea datei alegerilor parlamentare după dizolvarea parlamentului, iar acest anunţ poate fi făcut în termen de cinci zile de la dizolvarea parlamentului.

Titus Corlățean, interimarul de la șefia Camerei Superioare, a anunțat că actul normativ a fost înscris pe ordinea de zi a Biroului permanent de luni, dar spune că ordonanța este neconstituțională, pentru că ar fi fost trimisă la Consiliul legislativ în ziua în care guvernul a fost demis de parlament.

„Consiliul face precizarea că a primit solicitarea de a emite aviz pe 5 februarie, zi în care Guvernul a fost demis de Parlament. Ori ca o Ordonanţă (…) să fie adoptată este necesar avizul prealabil Consiliului Legislativ. Consiliul spune în termeni foarte clari (…) că adoptarea OUG este neconstituţională. (…) Mi se pare extrem de grav ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere juridic, constituţional”, a declarat Titus Corlățean pentru Agerpres.

About The Author

Related posts