Până duminică, Lereștiul găzduiește cele mai mari nume ale cinematografiei româneşti

Până duminică, Lereștiul găzduiește cele mai mari nume ale cinematografiei româneşti

Până duminică, Lereștiul găzduiește cele mai mari nume ale cinematografiei româneşti. Marți, 14 august a fost deschis oficial programul Festivalului de Film ,,Cinesat” aflat la cea de-a treia ediție.

Primirea oficială a invitaților a avut loc la primăria Lerești, după care muscelenii s-au mutat la Ateneul din Voinești ce poartă numele, unei muscelence ce a devenit prima femeie din România care dobândeşte calitatea de avocat. Și, nu în ultimul rând, cea dintâi doamnă din lume cu Doctorat în Drept. Deşi a uimit întregul continent, Sarmiza Bilcescu-Alimănişteanu alege să-şi trăiască ultimii ani din viaţă pe meleagurile unde văzuse lumina zilei. Ea donează terenul din Lereşti, pentru ca aici să se construiască un vast spaţiu dedicat culturii. De la tatăl ei, Dumitru Bilcescu, un om apropiat de ţărănime, care a încurajat ridicarea educativă a maselor şi obţinerea drepturilor civile pentru cei mulţi, a moştenit Sarmiza deschiderea faţă de cei generic definiţi ca “talpa ţării”.

De câțiva ani, despre acțiunile culturale desfășurate la Ateneul din Voinești se aude în toată țara. Cele mai mari nume ale cinematografiei româneşti s-au reunit la Lerești cum ar fi Elisabeta Bostan, Izabela Bostan, Șerban Marinescu, Ioan Bocșa, Titus Vîjeu, George Piștereanu, Dan Pița, Speranța Găneci, Doru Nițescu, Viorel Costea, Gheorghe Visu, Nap Toader.

Accesul publicului la întregul program al festivalului este gratuit, putându-se bucura, pe lângă vizionarea unor pelicule de marcă, de discuţii cu realizatorii acestora.

Lereştiul va găzdui cele mai mari nume ale cinematografiei româneşti, prezente la proiecţiile de filme şi documentare, atât în sală, cât şi în aer liber.

Cu acestă ocazie a fost realizat și filmul ,,27 mai -Centenarul în Lerești” ce a fost prezentat muscelenilor.

About The Author

Related posts