Parlamentarii la întâlnire cu reprezentanţii oamenilor de afaceri din Argeş
Parlamentarii la întâlnire cu reprezentanţii oamenilor de afaceri din Argeş

Parlamentarii la întâlnire cu reprezentanţii oamenilor de afaceri din Argeş

În data de 10 noiembrie 2017, din iniţiativa Consiliului Director al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Argeş a avut loc o şedinţa de lucru cu oficialităţi ale judeţul Argeş, din partea cărora au participat: preşedintele Consiliului Judeţean – Dan Manu; prefectul judeţului Argeş – Emilian Dragnea; viceprimarul Piteştiului – Laurenţiu Zidaru;

Din partea parlamentarilor PSD – au fost senatorii: Şerban Valeca, Cristina Stocheci, Gheorghe Marin şi deputaţii: Mircea Drăghici, Simona Bucura Oprescu, Radu Vasilică, Cătălin Rădulescu, Nicolae Velcea, Nicolae Georgescu;

– parlamentari de la USR: Ionuţ Moşteanu, împreună cu Claudiu Nasui, deputat din alt colegiu;

– parlamentari de la PNL: Dănuţ Bica.

Principalele teme supuse discuţiilor au fost:

  • Plata defalcată TVA şi evaziunea fiscală – s-a atras atenţia asupra faptului ca OG 23/2017 este în vigoare în vechea formă şi că aplicarea ei ar avea efecte negative pentru economie.

Parlamentarii au menţionat că nu se mai pune problema aplicării OG 23/2017 în prima formă, ci în forma actualizată, aprobată în Senat, dând asigurări că în Camera Deputaţilor actuala ordonanţă va fi modificată ţinându-se cont de solicitările mediului de afaceri.

AOA Arges a înaintat propunerea de amânare a aplicării prezentei ordonanţe până la 1 ianuarie 2019.

  • Deficit bugetar imens la nivelul bugetului de asigurări sociale (Pensii) deficit ce se doreşte a fi acoperit parţial/punctual prin desfiinţarea sau reducerea contribuţiei obligatorii la Pilonul II, dar si prin transferuri suplimentare de la bugetul de stat (grevarea bugetului de stat de sarcini suplimentare);
  • Corelarea salarialui mediu net din zona privată cu cel din zona bugetară (în momentul de faţă există un decalaj de cca 60%) în special în contextul noii legi a salarizării bugetare (inclusiv la nivel local).
  • S-a insistat asupra necesităţii acestor modificări pentru a ţine forţa de muncă în ţară şi pentru a creşte calitatea forţei de muncă, în caz contrar fiind iminentă o creştere a preţurilor pentru produse şi servicii şi implicit, creşterea inflaţiei.
  • OUG nr. 60/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap – s-au evidenţiat efectele negative ale aplicării acestui Act Normativ asupra mediului de afaceri dar şi asupra persoanelor cu handicap şi a unităţilor protejate autorizate, solicitându-se revenirea la setul de reguli aplicabile anterior ordonanţei.
  • Asigurarea resurselor bugetare necesare demarării proiectelor mari de infrastructură (proiecte de importanţă UE cu finanţare asigurată din fonduri nerambursabile UE (ex: Autostrada Piteşti-Sibiu, Centura de Sud a Capitalei, etc.). S-a prezentat situaţia actuală a studiului de fezabilitate pentru realizarea autostrăzii Piteşti – Sibiu, urmând ca în perioada imediat următoare să fie încheiate procedurile de atribuire a lucrărilor pentru 2 tronsoane. Tot în acest punct al discuţiilor a fost argumentată ideea necesităţii aducerii de amendamente Legii Achiziţiilor Publice, în scopul evitării pe viitor a întârzierii demarării proiectelor de infrastructură.

Repere importante din Strategia de Dezvoltare a judeţului Argeş şi a municipiului Piteşti care influenţează activitatea din mediul de afaceri argeşean.

A fost ridicată problema deficitului de forţă de muncă la nivelul judeţului Argeş, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ.

Pe cealaltă parte, parlamentarii au reamintit motivul principal ce a condus la întârzierea atragerii de fonduri europene, respectiv reautorizarea Autorităţilor de management, încheiate în luna iunie 2017. Totodată s-a preconizat o creşte a nivelului de atragere de fonduri şi o diminuare a birocraţiei. În urma discuţiilor s-a ajuns la unele puncte de vedere comune care au fost preluate de parlamentari pentru a fi prezentate în Senat şi Camera Deputaţilor.

Totodată, în cadrul aceste întâlniri s-au stabilit premizele ca astfel de dezbateri să fie organizate trimestrial, în scopul unei mai bune comunicări, şi al creării unui parteneriat eficient care să conducă la o creştere sănătoasă şi durabilă a mediului de afaceri din judeţul Argeş.

About The Author

Related posts