Pesta porcină la granița cu orașul Câmpulung?
Pesta porcină la granița cu orașul Câmpulung?

Pesta porcină la granița cu orașul Câmpulung?

Pesta porcină la granița cu orașul Câmpulung? Trei porci au fost găsiți morți ieri într-o gospodărie din comuna argeșeană Stoenești. O echipă a Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a ajuns la fața locului pentru a preleva probe, care urmează să fie trimise la laborator.

Comuna Stoeneşti este poziţionată în partea de nord-est a judeţului, la 80 km faţă de Piteşti şi 25 km de Câmpulung.

Pentru acoperirea pagubelor produse de pesta porcină, România a primit un grant în valoare de peste 34 milioane Euro, printr-o decizie a Comisiei Europene. Această sumă reprezintă rambursarea a 75% – cel mai mare procent din costurile eligibile, acordat unui stat membru – pentru acțiunile întreprinse în combaterea pestei porcine africane, din totalul aprobat de Comisia Europeană, în valoare de 45.705.000 de euro.

„Dintre costurile eligibile care vor fi cofinanțate, le menționăm pe cele care vizează: despăgubirea animalelor afectate, a celor ucise preventiv, costurile generate de uciderea lor și transportul acestora, substanțele utilizate pentru curățarea, dezinfecția și dezinsecția exploatațiilor afectate, manopera și echipamentele de protecție aferente, produse de origine animală, teste de laborator, costul recoltării probelor și al efectuării testelor de laborator, costurile generate de organizarea filtrelor.” – transmite ANSVSA.

About The Author

Related posts