3.3 C
Campulung Muscel
vineri, 19 aprilie, 2024

PITEȘTI: Ceremonie de pomenire a donatorilor de organe

Alte Știri
Anul 2016 este un an aniversar pentru Asociaţia Transplantaţilor din România.Se împlinesc 20 de ani de activitate. Momentul a fost şi va fi marcat printr-o serie de acţiuni şi evenimente organizate de membrii ATR. Luna iulie poate fi considerată o lună cu adevărat specială pentru membrii Asociaţiei Transplantaţilor din România. Cei 20 de ani de activitate împliniţi nu puteau să nu fie marcaţi decât prin acţiuni de mulţumire, comemorare şi recunoştinţă a donatorilor.
 
Pentru acest lucru, ATR dedică întreaga luna iulie, donatorilor de organe ştiuţi şi neştiuţi
 
„Să porţi cu tine scânteie de viaţă din trupul altui om, este o mare responsabilitate. Să nu uiţi că cineva ţi-a dat TIMP, dăruindu-ţi un organ, este parte a vieţii tale după transplant. Noi, cei care trăim datorită generozităţii semeneilor care au acceptat să doneze, nu uităm şi, din timp în timp, spunem întregii societăţi că nu am uitat şi că sentimentele noastre pentru donatori sunt puternice şi permanente”, declară Gheorghe Tache, preşedintele ATR
Cu acest prilej în Piteşti, dar şi în alte oraşe din ţară, se vor organiza slujbe de pomenire a donatorilor care au dat viaţă. Un astfel de eveniment va avea loc vineri, 22 iulie, de la ora 10.00, în biserica închinată Sfântului Mucenic „Pantelimon”, din incinta Spitalului Judeţean.
Florin Camen, membru ATR, dar şi pacient cu transplant, aşteaptă să participe la această slujbă. Din octombrie 2007, la ora 18:30 a primit şansa la o nouă viaţă de la o persoană aflată în moarte cerebrală. Detalii despre donator nu cunoaşte, însă se roagă de fiecare dată.
 
„Il găsiţi la biserică”, spun colegii atunci cand acesta este căutat
7 ani a aşteptat vestea şi telefonul din spital care îl anunţa că poate să rămână pentru transplant.
„Este un gest de mare nobleţe prelevarea de organe de la un donator aflat în moarte cerebrală. Nouă, celor ce avem nevoie ne prelungeşte viaţa şi ne opreşte suferinţa”, transmite acesta.
Alături de pacienţii cu transplant şi cei cu nevoie de transplant vor participa la ceremonie donatori, familii de donatori, medici specialişti, coordonatori de transplant, dar şi alţi invitaţi de seamă.
Evenimentul se va încheia cu o conferinţă de presă. În România există doar patru centre de transplant renal şi o listă de aşteptare de 4.345 de pacienţi. Centre de transplant hepatic sunt doar două la nivel naţional, cu o listă de aşteptare de 461 de persoane, iar centre de transplant de cord – trei. 127 de pacienţi aşteptau o inimă compatibilă în 2015. În ceea ce priveşte transplantul de pancreas, aici există două centre şi o listă de aşteptare de 119 persoane.
Cele mai multe transplanturi în 2015 au fost de rinichi, 245 de proceduri din care 199 de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. Pentru prelevare de ficat s-au făcut 96 de proceduri din care 85 de la donatori aflaţi în moarte cerebrală.În ceea ce priveşte transplantul de cord, la o listă de aşteptare de 127 de persoane, în 2015 s-au făcut doar patru proceduri, iar în ceea ce priveşte transplantul de pancreas, în 2015 s-a făcut o singură procedură.
Ultimele Știri

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta!

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta! România, la coada Uniunii Europene...

Alte știri din aceeași categorie