Primarii din Argeș au sacrificat 16 porci în scop caritabil!

Un sfert din primarii Argeșului s-au întrecut la tăiat porci în scop caritabil! 16 porci au fost sacrificați în cadrul unui concurs organizat de Asociația Comunelor din România, Filiala Argeș și CJ Argeș. Evenimentul a fost găzduit de Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești.

,,Am hotărât împreună cu doctorul Manu să continuăm concursul de tăiat porci, dar în alt mod. Asociația Comunelor din Argeș a reușit să aducă 16 porci la prima ediție. Carnea ajunge la centrele de copii din Argeș”, a declarat primarul Ion Dumitru, de la Albota.

,,Potrivit tradiţiei, credincioşii taie porcul de Ignat, aşa că primarii au respectat ritualul, au tranşat godacii şi le-au făcut pomana. S-au distrat şi şi-au făcut în ciudă unul altuia, după culori politice”, a declarat președintele CJ, Dan Manu.

Câștigător a ieșit primarul de la Albota, cu un porc de 350 kg. Pe ultimul loc s-au clasat cei din Valea Iaşului, cu un porc de aproximativ 80 de kg. Medicii din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş au examinat trichineloscopic pe loc carnea de porc.

„Cu siguranţă de la Albota am adus cel mai mare porc. Are 350 de kg. Alţi primari s-au cuplat să cumpere un porc mult mai mic. Fiecare cum a considerat. Pe lângă porcul care va fi donat bătrânilor sărmani şi copiilor instituţionalizaţi am adus pentru cei prezenţi o oală de samale, un mistreţ şi multe preparate din carne de porc”, a declarat Ion Dumitru, primarul comunei Albota.

Supăraţi n-au fost nici cei de la Primăria Valea Iaşului care au ales special un porc mic, cu şoriciul fraged. „Special l-am adus, pentru că are şoriciul cel mai bun. Avem într-adevăr un porc mic, dar crescut ecologic, în condiţii naturale, la ţară, în comuna Valea Iaşului. Totul este natural. Nu are grăsime şi în cazul ăsta cred că este bine să-l donăm către o casă de copii sau unui cămin de bătrâni. Are în jur de 80 de kg”, a declarat Cristian Enescu, viceprimarul localităţii Valea Iaşului.

Şorici, pomana porcului, sarmale, mămăligă, brânză, mistreţ, ţuică fiartă, vin fiert, cozonaci şi alte preparate, dar şi muzică bună, cam acestea au fost ingredientele care au adunat, la sute de reprezentanţi de la peste 30 de primării din Argeş. Fiecare a avut în sarcină să aducă un porc. Pe lângă acestea, primarii s-au întrecut în organizarea standurilor de prezentare.

Porcii au fost sacrificaţi şi tranşaţi conform tradiţiei. Apoi edilii şi echipele lor s-au întrecut în pregătirea diverselor preparate.

 

La anul, primarii promit să păstreze tradiţia tăierii porcilor, iar carnea să fie, ca şi anul acesta, donată celor nevoiaşi.

 

About The Author

Related posts