4.5 C
Campulung Muscel
joi, 18 aprilie, 2024

Prin agenţiile de turism din ţară, elevii ajung la Fabrica lui Moş Crăciun din Curtea de Argeş

Alte Știri

Fabrica Argcoms din Curtea de Argeş este una dintre cele trei din ţară care mai produc globuleţe de Crăciun din sticlă, decorate manual. Baghetele din sticlă vin din import, iar în făbricuţa de la Curtea de Argeş ele se transformă într-un mod aproape magic în cele mai frumoase decoraţiuni pentru pomii de Crăciun din întreaga lume. „Globurile din sticlă sunt nobile, sunt globuri adevărate, din sticlă pură. Ceea ce facem noi aici este o artă“, povesteşte Nichita Sandu, directorul fabricii. „Avem comenzi din New York, Noua Zeelandă, SUA, Australia şi toată Europa. Nu lucrăm la scară industrială, pentru că totul se face manual şi asemenea fabrici sunt oricum energofage“, mai povesteşte directorul Argcoms, Nichita Sandu. În fabrica de globuleţe de la Curtea de Argeş lucrează 26 de persoane, unii dau formă globurilor, alţii le pictează şi decorează, iar alţii se ocupă de vasele din ceramică.

Pe drumul globuleţelor…

Mii de globuleţe devin utile brăduţilor în casele fiecăruia dintre noi, an de an. Dar cum se face un globuleţ, prea puţini ştiu acest lucru. Cei mai curioşi sunt elevii care au acum ocazia să ajungă cu ajutorul agenţiilor de turism din toată ţara la fabrica din Curtea de Argeş. Aici elevii află de procesul de producţie al globuleţelor care durează 30 de zile, trecând unul câte unul prin mâinile a 4 sau 5 persoane, până ajunge la cumpărător.

O Şcoală Altfel cu globuleţe

Societatea Argcoms din Curtea de Argeş a încheiat un parteneriat cu agenţiile de turism din toată ţara iar elevii în săptămâna „Şcoala altfel”, de la diferite instituţii de învăţământ din ţară fac o excursie la Curtea de Argeş pentru activităţi practice şi distractive. ,,Ei vin aici şi îi ducem să vadă procesul de producţie. Îi ducem să vadă fazele mai spectaculoase ale realizării obiectelor de împodobit pomul de Crăciun, adică la suflătorie unde se joacă cu flacăra şi cu sticla şi modelează sticla şi ies fel de fel de figurine, apoi îi ducem la pictură. Aici au şi copiii o activitate interactivă, îi ajutăm şi noi că este greu să lucreze copiii, le pictăm globuleţele şi îi lăsăm pe ei să pună pe produsele finale sclipici şi alte culori. Pe linia de ceramică îi lăsăm să facă diferite obiecte, steluţe, farfurii şi altele. După ce se termină activitatea la noi, cei care sunt din oraşe îndepărtate sunt duşi la un restaurant, au şi loc de joacă, asta în funcţie de bugetul alocat şi de timp, îi mai duc să viziteze Biserica Domnească, apoi unii pleacă spre destinaţie, alţii au şi cazare în Curtea de Argeş. Ne vizitează într-un an circa 14.000 de copii. Pentru ceramică vin pe tot parcursul anului, iar pentru globuleţe doar acum iarna. Avem şi câte patru autocare pe zi. Bineînţeles că nici la noi nu se face totul gratis, se percepe o taxă cu care să acoperim costurile celor pe care îi scoatem din producţie şi îi lăsăm la demonstraţii, materia primă, şi altele, nu ştiu cât acoperă aceşti bani costurile, dar pentru copii merită efortul. Pot să spun că şi pentru noi este un mijloc de publicitate în ţară. Avem grijă ca în pachetul turistic pe care-l oferim copiilor să punem şi un obiect din zona pe care au vizitat-o, la ornamente primesc câte un globuleţ, iar pe partea de ceramică primesc câte un brevet „Meşter Olar la Curtea de Argeş”, pe acestea le băgăm într-o plăsuţă pe care este trecută firma noastră”, ne-a declarat Nichita Sandu. Anul acesta Fabrica lui Moş Crăciun a primit şi comenzi de ornamente. O comandă pentru peisaj urban, a venit de la New York. De asemenea societăţile mari din ţară au decis să facă globuleţe personalizate pentru care au solicitat anumite culori şi o grafică specială.

Ultimele Știri

Mai e puțin. Acești români vor primi 4.700 lei la recalculare, deși au ieșit la pensie cu 2.100 lei

Mai e puțin. Acești români vor primi 4.700 lei la recalculare, deși au ieșit la pensie cu 2.100 lei. Noua...

Alte știri din aceeași categorie