Promovăm România! Ziarul din Muscel la Mânăstirea Lepşa!

Promovăm România! Ziarul din Muscel la Mânăstirea Lepşa!

Mânăstirea Lepşa se află foarte aproape de artera rutieră ce face legătura între Staţiunea Lepşa şi Staţiunea Soveja, la o distanţă de aproximativ 75 km de oraşul Focşani, pe drumul naţional DN2D.

CITIŢI ŞI: Promovăm România! Ziarul din Muscel la Vulcanii Noroioși!GALERIE FOTO

Lăcaşul a fost ctitorit în anul 1774, de către un călugăr rus, pe nume Kipsa, care a ales acest loc datorită faptului că era unul “ferit” de pericolele lumeşti, unde călugării de aici pot trăi în tihnă, în comuniune cu natura şi cu cele sfinte. Iniţial, lăcaşul a fost ridicat ca un schit de lemn, care din nefericire a ars în urma unui incendiu în anul 1929, fiind reconstruit abia în anul 1936. Mânăstirea a cunoscut o lungă perioadă de declin odată cu instalarea regimului comunist la putere, fiind folosită ca şi depozit forestier, grajd pentru animale sau tabără şcolară. Aşezământul monahal a fost în cele din urmă desfiinţat, urmând ca după căderea regimului comunist să fie reîntemeiat.

CITIŢI ŞI: Promovăm România! Ziarul din Muscel la Vulcanii Noroioși!GALERIE FOTO

În prezent, ansamblul monahal din aceste ţinuturi vrâncene este una dintre principalele atracţii turistice ale Staţiunii Lepşa, în incinta sa găsindu-se şi vechiul Schit Lepşa, refăcut dintr-o temelie de piatră şi pereţi din lemn şi înscris începând cu anul 2010 pe Lista Monumentelor Istorice Naţionale. Această mânăstire a devenit un lăcaş sfânt de maici începând cu anul 1952 şi îşi serbează hramul în ziua Naşterii Maicii Domnului, zi în care numeroşi credincioşi vin şi se roagă aici, la Icoana Sfântului Nicolae, care este considerată Făcătoare de Minuni, fiind una dintre puţinele icoane care au rămas neatinse în urma incendiului din anul 1929.

CITIŢI ŞI: Promovăm România! Ziarul din Muscel la Vulcanii Noroioși!GALERIE FOTO

Avand în vedere ca Staţiunea Lepşa, în care se găseşte această mânăstire, este o locaţie mai retrasă şi mai liniştită comparativ cu alte destinaţii de vacanţă, cum ar fi cele de pe Valea Prahovei, ar putea fi o bună alternativă pentru câteva zile liniştite, petrecute în inima naturii, într-un peisaj de poveste. Aşteptăm de la dumneavoastră imagini şi clipuri filmate în vacanţe, pe ziaruldinmuscel@yahoo.com. Cele mai frumoase vor fi difuzate pe site-ul ziarului și vor avea parte de multe surprize.
 

About The Author

Related posts