Protest spontan la spitalul TBC din cauza reducerii sporurilor

Protest spontan la spitalul TBC din cauza reducerii sporurilor

Câteva zeci de angajaţi ai spitalului TBC din Câmpulung au întrerupt joi lucrul şi au ieşit în curtea unităţii medicale, într-un protest spontan. Angajații din sistemul sanitar urmează să primească, pe 15 aprilie, primele salarii după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. Medici și asistenți medicali  susțin că veniturile lor nete urmează să scadă.

Medicii şi cadrele medicale de la spitalul TBC din Câmpulung au ieşit joi în curtea unităţii medicale, protestând faţă de regulamentul de sporuri. Ei au avut coli A4 pe care au scris „protest spontan” şi nu au scandat.

‘Nu s-a umblat la salariu, dar sporul face parte din salariu. Nu este posibil să mergi acasă cu 1.400 de lei, în condiţiile în care ai trei copii, ai chirie, rate şi utilităţi de plătit’, a declarat presei, preşedintele Sindicatului Sanitas din cadrul spitalului Otilia Buduluca.

Unii angajaţi sunt nemulţumiţi din cauză că salariul a scăzut cu 300 de lei, ca urmare a sporurilor reduse, şi au susţinut că discrepanţa dintre lefurile angajaţilor este foarte mare.

Noul regulament-cadru al sporurilor din sistemul sanitar, adoptat în urmă cu două săptămâni de Guvern, stârnește mari nemulțumiri printre angajații din sănătate. Cei mai afectați par să fie asistenții și infirmierii, care, potrivit estimărilor lor, ar urma să aibă scăderi salariale între 1.000 și 1.400 de lei în urma aplicării noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor.

În ceea ce îi privește pe medici, „oamenii sunt nemulțumiți, vor fi categorii care probabil vor pierde la venituri”, iar „la unele spitale, va fi o creștere salarială de doar 50 de lei pentru următorii 4 ani”, a declarat Iulian Pope, prim-vicepreședintele Sanitas. Liderul sindical acuză că aplicarea noii legi și a noilor sporuri creează „un întreg haos” în sistem.

Salariile medicilor și asistenților vor crește în luna martie cu procente cuprinse între 70% și 172%, față de nivelul din luna ianuarie, potrivit legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice, anunțase, pe 8 februarie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă, la scurt timp după instalarea în funcție.

Ministrul Sănătății a dat asigurări, la acea vreme, că există bani cuprinși în buget pentru aceste majorări substanțiale, adaugând că „Principala mea temere este să avem un act medical de calitate, corespunzător acestor salarii. Aducem salariile aproape la nivelul Uniunii Europene, deci cred că trebuie să oferim și servicii la nivel de Uniunea Europeană. În acest moment nu mai există scuză.”

About The Author

Related posts