12.3 C
Campulung Muscel
joi, 25 aprilie, 2024

REMEMBER: Fotografii vechi de la incendiul din cartierul Şubeşti, Câmpulung – 8 mai 1934

Alte Știri

La 8 mai 1934, în jurul prânzului, s-a declanşat un mare incendiu la Seminarul „Patriarhul Miron” din Câmpulung, judeţul Argeş. De la o grindă de lemn lipită de coşul bucătăriei, focul a cuprins podul clădirii, unde se aflau dormitoarele seminariştilor. Flăcările s-au extins la clopotniţă şi din cauza şiţelor aprinse purtate de vânt, au ajuns şi la câteva locuinţe din cartierul Negru Vodă. Militarii secţiei de pompieri din localitate, împreună cu cei din Regimentul 30, au evacuat populaţia, în paralel cu operaţiunile de stingere. Datorită ajutoarelor sosite de la Piteşti şi Bucureşti, incendiul a fost lichidat în 24 de ore.

Clădirea acestui Seminar, ce funcţiona în incinta Mânăstirii Negru – Vodă din Câmpulung a început în anul 1920. Elevii au fost numai orfani de război din toată ţara, mai târziu fiind admişi aici şi fii de invalizi şi de preoţi.

Prima serie de absolvenţi a fost în anul 1930, din ea făcând parte şi Iustin Moisescu de la Cândeştii de Muscel, devenit mai târziu patriarh. Un eveniment dureros din istoria seminarului a fost incendiu din ziua de 8 mai 1934 când au ars: o parte din Seminar, stăreţia mânăstirii cu muzeul, turla sau cupola cea mai mare a bisericii şi învelişul clopotniţei.

Incendiul devastator din 8 mai 1934 a mistuit, din păcate, o mare parte din cartierul Şubeşti, afectând şi pictura bisericii.

După incendiul din 1934, din clădirile dinspre miazăzi, au rămas numai zidurile, dărâmate în urmă, iar în colţul miazăzi apus, lângă clopotniţă, sunt resturile vechilor case domneşti cu pereţii scunzi şi cam întunecoase. Şi ele au avut mult de suferit în urma incendiului din 1934. Nu fost doar învelite, rămânând să se facă în viitor uşile, ferestrele şi mobilierul.

Puternicul incendiu din 8 mai 1934 a afectat grav şi cartierul Şubeşti, aflat în vecinătatea Mânăstirii Negru-Vodă. Sistematizarea cartierului şi proiectarea a 24 de case au fost executate în mod gratuit de către arhitectul Berechet. Lucrările de construcţie s-au desfăşurat în regim de urgenţă şi au fost realizate de antrepriza Fraţii de Nicolo, cheltuielile fiind suportate în principal din fonduri de stat, puse la dispoziţie de Ministrul de Finanţe de atunci, Victor Slăvescu. La 7 noiembrie în acelaşi an, a fost sfinţită Crucea menită să comemoreze tragicul eveniment şi reconstrucţia cartierului Şubeşti, Crucea comemorativă din cartierul Şubeşti, se află la intersecţia str. Alexandru Voievod cu str. Maior Giurescu, 1934 Crucea a fost executată într-un stil naţional de factură locală, musceleană.

Seminarul Orfanilor de Război “Patriarhul Miron”. Elevii au fost, la început numai orfani de război din toată ţara, mai târziu s-au admis şi fii de invalizi şi de preoţi. În 1934, Seminarul deschis la Câmpulung s-a desfiinţat. Un eveniment dureros pentru mănăstire a fost incendiul din 8 mai 1934, când au ars o parte din seminar, stăreţia cu muzeul, turla sau cupola cea mare şi învelişul clopotniţei. Clădirile au fost refăcute în scurt timp, regele Carol al II-lea donând un clopot de circa 1.000 kg, ce a înlocuit clopotele distruse în incendiu.

La 8 mai 1934, un incendiu de proporţii a mistuit casa stăreţiei, cu muzeul, turla cea mare a bisericii (afectând picturile murale interioare) şi acoperişul clopotniţei, toate acestea fiind refăcute ulterior. În biserica mânăstirii Negru Vodă se afla mormântul domnului Nicolae Alexandru (mort la 16 noiembrie 1364) fapt ce atesta calitatea de reşedinţa domnească a oraşului Câmpulung. Mânăstirea Negru Voda a fost desfiinţată de autorităţile comuniste în 1959, devenind biserica de parohie, şi reînfiinţată în 1990.

Un bătrân în vârstă de 100 de ani a primit în 2011 decoraţia „Patrie, onoare şi jertfă” din partea reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, fiind cel mai în vârstă pompier din judeţ.

Ion Lungescu s-a născut pe 21 septembrie 1911 în comuna Brăduleţ, satul Brădetu. Bărbatul a fost încorporat la Grupul de Pompieri Piteşti pe 20 martie 1933 şi a fost lăsat la vatră doi ani mai târziu, fiind decorat cu medalia „Bărbăţie şi credinţă clasa a II-a” în urma Înaltului Decret 2905/1934, pentru merite deosebite. Cu un an înainte de eliberarea din armată, la 8 mai 1934,  soldatul pompier a participat la lichidarea unui mare incendiu care a izbucnit în oraşul Câmpulung. Atunci au fost mistuite de flăcări 42 de case, iar Ion Lungescu s-a intoxicat cu fum în timpul misiunii, necesitând internarea în spital. Comandantul său, locotenentul Iordache Marin a urmărit atunci îndeaproape evoluţia stării de sănătate a pompierului. Între anii 1941 – 1945 Ion Lungescu a fost mobilizat la mai multe unităţi militare. TG

Ultimele Știri

Nicolae Velcea: ”Datorită încrederii pe care cetățenii mi-au acordat-o am dus la bun sfârșit proiecte importante”

Nicolae Velcea: ”Datorită încrederii pe care cetățenii mi-au acordat-o am dus la bun sfârșit proiecte importante.” Nicolae Velcea și-a depus...

Alte știri din aceeași categorie