2.1 C
Campulung Muscel
vineri, 19 aprilie, 2024

Renumiți profesori de istorie și cercetători științifici s-au întâlnit la Câmpulung!

Alte Știri

În perioada 16-17 iulie, la Câmpulung a avut loc cea de-a III-a ediţie a Şcolii de Vară „Istorie, civilizaţie şi cultură în spaţiul românesc”. Biblioteca Municipală „Ion Barbu”, Cercul de Istorie „Gheorghe I. Brătianu”, Universitatea din Piteşti şi Liceul Teoretic „Dan Barbilian” au organizat o serie de activităţi culturale, istorice şi de informare, împărţite pe secţiuni.

Luni, 16 iulie, la ora 12.00, a avut loc deschiderea oficială a Şcolii de Vară „Istorie, civilizaţie şi cultură în spaţiul românesc”, aflată la cea de-a treia ediţie. În deschidere, au conferenţiat reprezentanţi ai Bibliotecii Municipale „Ion Barbu”, conferenţiarul universitar doctor Constantin Augustus Bărbulescu, de la Universitatea din Piteşti, şi oficialităţi ale Municipiului Câmpulung, urmaţi de o scurtă prelegere istorică dedicată Centenarului Marii Uniri, susţinută de profesor universitar doctor Petre Otu, de la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi de Istorie Militară de la Universitatea din Piteşti.

Director adjunct la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, dar şi profesor universitar la UPIT, Petre Otu este un neobosit căutător în cotloanele arhivelor civile, militare şi diplomatice, româneşti sau internaţionale. 
Cercetător ştiinţific de gradul I şi membru al Comisiei Internaţionale de Istorie Militară, Petre Otu a publicat în revistele interne şi internaţionale peste 300 de studii şi articole de istorie, istorie militară, geopolitică, securitate internaţională şi politică de apărare.

Luni, 16 iulie, partea I, secţiunea I: „Istorie veche, romanitate, continuitate şi etnogeneză”. Vor conferenţia: dr. Alexandru Nălbitoru – Mărăcine, de la Şcoala Gimnazială Măgura din Vâlcea, dr. Ion Tuţulescu, de la Muzeul Judeţean Vâlcea, conf. univ. dr. Constantin Augustus Bărbulescu, de la Universitatea din Piteşti, cercetător ştiinţific II – dr. Costin Croitoru, de la Muzeul Brăilei „Carol I”, masterand Vasile Ovidiu Udrescu, de la UPIT.

Cea de-a doua secţiune, „Civilizaţia românească între medievalitate şi modernitate, secolele XIV-XVIII”, îi va aduce pentru a conferenţia pe muzeograful Andi Piţigoi, de la Muzeul Judeţean Argeş, profesorul Valentin Mocanu, de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Bughea de Jos, dr. Amalia Larisa Costina Nică-Dide şi conf. univ. dr. Radu Cârciumaru, de la Universitatea „Valahia” din Târgovişte, prof. univ. dr. Dinică Ciobotea, de la Universitatea din Craiova, şi prof. dr. Nicoale Zaharia, de la Liceul Teoretic „Dan Barbilian”.

La secţiunea a III-a, „Românii şi Europa în epoca Marelui Război şi a Marii Uniri” vor conferenţia: general (r) dr. Nicolae Popescu, din Câmpulung, conf. univ. dr. habil. Iulian Oncescu, de la Universitatea „Valahia” din Târgovişte, prof. univ. dr. Petre Otu, de la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi de Istorie Militară, dr. Mihai Alexandru Piţigoi, de la Revista „Magazin Istoric” Bucureşti, şi lector univ. dr. George Ungureanu, de la Universitatea din Piteşti.

La secţiunea a II-a vor veni în faţa celor prezenţi: dr. Toma Cosmin Roman, de la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, cercetător ştiinţific III Marius Păduraru, de la Muzeul Judeţean Argeş, conf. univ. dr. Claudiu Neagoe, de la UPIT, dr. Dragoş Ungureanu, de la Muzeul Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, cercetător ştiinţific III, dr. Ileana Cioarec, de la Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu – Plopişor” şi prof. univ. dr. Dinică Ciobotea, de la Universitatea din Craiova.

La ultima secţiune vor conferenţia: muzeograf Sorina Peligrad-Moiceanu, de la Muzeul Municipal Câmpulung, dr. Dragoş Ungureanu, de la Muzeul Naţional „Ion Luca Caragiale”, cercetător ştiinţific III Gabriel Croitoru, drd. Alexandru Marin, de la Univeristatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, şi lect. univ. Andrei Alexandrescu, de la Universitatea din Bucureşti.

În ziua a doua a Şcolii de Vară, cei prezenţi vor vizita Secţia de Etnografie a Muzeului Municipal Câmpulung şi Biserica Domnească, iar închiderea sesiunilor va avea loc la Biblioteca Municipală „Ion Barbu”.

 

Ultimele Știri

Mai e puțin. Acești români vor primi 4.700 lei la recalculare, deși au ieșit la pensie cu 2.100 lei

Mai e puțin. Acești români vor primi 4.700 lei la recalculare, deși au ieșit la pensie cu 2.100 lei. Noua...

Alte știri din aceeași categorie