6 C
Campulung Muscel
vineri, 26 aprilie, 2024

S-a îndeplinit una din cele mai arzătoare dorințe ale părintelui Serafim Caiea!

Alte Știri

S-a îndeplinit una din cele mai arzătoare dorințe ale părintelui Serafim Caiea! Se pare că veghează de acolo de Sus pentru ca restaurarea Mănăstirii Negru Vodă, cel mai important ansamblu monastic din Muscel, restaurată cu fonduri nerambursabile POR, începută de el prin eforturi imense să fie finalizată și în lipsa lui.

În ultima ședință a Consiliului Județean Argeș au fost alocaţi 300.000 lei pentru mai multe parohii din județ. Este un sprijin financiar pentru o serie de lucrări necesare la lăcaşurile de cult. Mânăstirea „Negru Vodă” din Câmpulung  – a solicitat suma de 120.000 lei ca sprijin financiar pentru cofinanțarea proiectului ,,Consolidare, restaurare și punere în valoare a Mânăstirii Negru Vodă: Biserica Domnească Adormirea Maicii Domnului”. Documentele depuse au fost conforme și eligibile. Comisia de Analiză a Solicitărilor de Sprijin Financiar din partea Unităților de Cult a propus acordarea sumei de 80.000 lei.

Marți, 28 noiembrie 2017, la sediul ADR Sud Muntenia s-a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Consolidare, restaurare și punere în valoare a Mănăstirii Negru Vodă: Biserica Domnească`Adormirea Maicii Domnului` AG-II-M-A13547.01, Turn clopotniță AG-II-M-A-13547.05, Casa egumenească AG-II-M-A-13547.03, zidul de incintă al bisericii AG-II-M-A13547.08”, ce s-a implementat în municipiul Câmpulung din județul Argeş.

Mănăstirea Negru Vodă, în calitate de beneficiar, a obținut finanțare nerambursabilă în cadrul Programului operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1 „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”.

Valoarea totală a cererii de finanțare este de 19.781.272,29 lei, din care 16.814.081,45 lei reprezintă fonduri nerambursabile feDR, iar 2.571.565,39 lei sunt fonduri din bugetul de stat. Prin acest proiect, ce are o perioadă de implementare de 39 de luni, după momentul semnării contractului de finanțare, vor fi restaurate şi consolidate biserica domnească „Adormirea Maicii Domnului”, turnul clopotniță, casa egumenească, casa domnească, precum şi zidul de incintă al bisericii.

După implementarea contractului de finanțare se doreşte creşterea cu aproximativ o mie a numărului de vizitatori ai obiectivului de patrimoniu. Ansamblul monahal Negru Vodă, unul dintre cele mai importante şi mai vechi din cadrul episcopiei Argeşului, a fost ctitorit în 1215 de către Radu negru, primul domn al ţării Româneşti. Al doilea ctitor al mănăstirii, Matei Basarab (1632-1654), reface din temelii lăcaşul în 1647, transformând vechea biserică într-o „obștejitie” (organizare de viață monahală de călugări).

Matei Basarab, iubitor de cultură şi carte, înființează în anul 1643 în incinta mănăstirii o tipografie şi o moară de hârtie. Prima carte tipărită în 1635 a fost un Molitvelnic slavonesc. În 1642 s-a tipărit cartea „Învățături preste toate zilele” (în limba română), urmată în 1643, de „Antologhion”, iar în 1650 de „Psaltirea”.

Biserica Mare (fostul Paraclis Domnesc al curții voievodale) este zidită din piatră de Albeşti, în formă de navă, cu trei turle. A fost zidită de arhitectul franz Walet în acelaşi loc şi cu aceleaşi materiale utilizate la prima construcție. Aici se află mormântul voievodului Nicolae Alexandru Basarab (1352- 1364), fiul marelui domnitor Basarab voievod. Casa domnească (secolul al XvII-lea), construită pe vechile temelii ale Palatului Domnesc (secolul al XIvlea), a fost nucleul în jurul căruia s-au adăugat pe parcurs toate celelalte construcții ce vor forma Sfânta Mănăstire. În componența complexului monahal intră şi Biserica mică (bolnița), construită în primul sfert al veacului al XVIII-lea, casele egumeneşti (secolul al XvIII-lea), anexa Casei domneşti şi chiliile, adăugate la începutul secolului al XIX-lea.

Ultimele Știri

AMALIA GONȚ. Liderul partidului politic, Pîrnuță lon din comuna Rucăr aduce o serie de calități și competente valoroase în administrația locală

AMALIA GONȚ. Liderul partidului politic, Pîrnuță lon din comuna Rucăr aduce o serie de calități și competente valoroase în...

Alte știri din aceeași categorie