Se lucrează la OUG prin care se reduce TVA-ul de la 9% la 5%

Se lucrează la OUG prin care se reduce TVA-ul de la 9% la 5%

Se lucrează la OUG prin care se reduce TVA-ul de la 9% la 5%. În această categorie intră mai multe alimente de producţie autohtonă. Astfel, în ceea ce priveşte TVA, se propune reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, potrivit proiectului.

În prezent, cota redusă de TVA de 9% este aplicată pentru livrarea alimentelor – inclusiv a băuturilor, cu excepţia celor alcoolice, destinate consumului – animale şi păsării vii din specii fomestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor.

Ministerul de Finanţe susţine că această măsură este gândită pentru a încuraja livrarea de alimente mai sănătoase în piaţă, şi ar putea încuraja producătorii locali.

„Având în vedere statisticile îngrijorătoare referitoare la starea de sănătate de populaţiei, direcţiile de acţiune în domeniul sănătăţii stabilite la nivel mondial, prin care se încurajează alegerea de alimente mai sănătoase, precum şi faptul că cetăţenii şi consumatorii din România solicită din ce în ce mai frecvent produse alimentare de înaltă calitate, s-a considerat necesar să fie luate în regim de urgenţă măsuri la nivel naţional pentru încurajarea consumului de alimente de înaltă valoare calitativă. Una dintre măsurile care pot fi luate pentru atingerea acestor obiective este reducerea cotei de TVA pentru aceste alimente de la 9% la 5%, astfel încât să fie facilitat accesul populaţiei la produse sănătoase, de înaltă valoare calitativă”, se arată în comunicatul Ministerului de Finanţe.

 

About The Author

Related posts