Se pun bazele primei echipe de intervenție rapidă pentru gestionarea conflictelor om-animale sălbatice
Se pun bazele primei echipe de intervenție rapidă pentru gestionarea conflictelor om-animale sălbatice

Se pun bazele primei echipe de intervenție rapidă pentru gestionarea conflictelor om-animale sălbatice

Fundația Conservation Carpathia pune bazele primei echipe de intervenție rapidă destinată gestionării conflictelor om-animale sălbatice din sud-estul Munților Făgăraș. Săptămâna trecută, între 30-31 mai, la Centrul pentru Reabilitare a Faunei Sălbatice din Lepșa, județul Vrancea, a avut loc primul curs de instruire a peste 20 de specialiști care vor face parte din această echipă.

Cursurile sunt ținute de către o echipă formată din membrii Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB), cu o vastă experiență în gestionarea faunei sălbatice. Printre participanți se numără membri desemnati din partea Fundatiei Conservation Carpathia, gestionari ai fondurilor cinegetice, care vor face parte din echipa de intervenție rapidă și reprezentanți ai Jandarmeriei Argeș. Scopul cursurilor este pregătirea teoretică și practică a persoanelor vizate pentru cazurile în care apar situații de urgență generate de prezența sau atacul animalelor sălbatice, plus metode de reducere a pagubelor. Astfel se dorește o îndeplinire cu profesionalism și în deplină siguranță a acțiunilor de prevenire a conflictelor și de intervenție directă asupra animalului în cauză.

Echipa de interventie va fi formată din jandarmi, rangeri, paznici de vânătoare și alte persoane, cu experiență în gestionarea conflictelor generate de animalele sălbatice. Echipa va fi completată de un medic veterinar, pentru asistență de specialitate.

„Credem cu tărie în dezvoltarea unei alternative minim invazive pentru a gestiona fauna sălbatică, cu condiția evidentă de a pune pe primul loc siguranța oamenilor și a proprietăților acestora. Ne dorim ca în zona fondurilor cinegetice pe care le administrăm să reușim să reducem atât pagubele provocate de animalele sălbatice, cât și să le îndepărtăm de localități, într-o maniera care respectă viziunea noastră legată de relația om-animale sălbatice”, a declarat Adrian Aldea, biolog faună sălbatică, Fundația Conservation Carpathia.

De asemenea, ca măsuri suplimentare, vor fi distribuite localnicilor garduri electrice acolo unde situația o va cere și va fi făcut public un număr de telefon unde localnicii pot sesiza situații de urgență legate de animale sălbatice în zona acoperită de echipa de intervenție rapidă.

About The Author

Related posts