8.2 C
Campulung Muscel
vineri, 29 martie, 2024

Senatorul Gheorghe Marin a venit în sprijinul ICN Mioveni!

Alte Știri

ICN Mioveni, a fost exceptat de la OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Senatorul Gheorghe Marin a venit cu un amendament la această ordonanţă.

Comisia economică, industrii şi servicii şi cea pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului şi privatizare din Senat au aprobat, un raport comun suplimentar la propunerea legislativă pentru modificarea alin. (3) al art.1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Decizia vizează RATEN Mioveni, adică ICN Mioveni.

Raportul a fost adoptat cu un amendament propus de senatorul social-democrat Gheorghe Marin, membru în Comisia economică, ce prevede exceptarea Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) de la acest proiect de lege. “Există o activitate specifică domeniului nuclear şi pentru că acolo se face cercetare şi dezvoltare de sisteme noi avem de-a face cu informaţii ce sunt secrete de stat, aşa cum spune şi legea, şi eu cred că aceasta (n.r. – RATEN) trebuie exceptată de la acest tip de guvernanţă, pentru că acolo trebuie să intre numai membrii care îndeplinesc condiţiile de securitate necesare. Eu v-aş propune să susţinem exceptarea, întrucât este singurul institut de cercetare nucleară care există în România şi în Europa de Est”, a precizat senatorul de Argeș.

Potrivit acestuia, RATEN este un institut cu un reactor nuclear propriu, cu care face investigaţii în domeniul dezvoltării cercetării de tehnologii necesare asigurării suportului ştiinţific şi tehnic naţional pentru domeniul de energetică nucleară, care asigură funcţionarea în condiţii de securitate nucleară a instalaţiilor aferente domeniului. “În afară de faptul că asigură suport tehnologic pentru cele existente, de asemenea (n.r. – institutul) dezvoltă tehnologii noi pentru tipuri de reactori nucleari energetici din generaţia IV. Aici se lucrează cu instrumente specifice domeniului nuclear şi cu secrete. Mai mult, în Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, la articolul 17 litera l) sunt prevăzute ca informaţii secrete de stat cercetările ştiinţifice în domeniul tehnologiilor nucleare, în afara celor fundamentale, precum şi programele pentru protecţia şi securitatea materialelor şi a instalaţiilor nucleare”, a arătat senatorul.

Ultimele Știri

Veste grozavă pentru clienții Băncii Transilvania. Ce s-a întâmplat cu bancomatele din Câmpulung Muscel

Veste grozavă pentru clienții Băncii Transilvania. Ce s-a întâmplat cu bancomatele din Câmpulung Muscel. Banca Transilvania a făcut un...

Alte știri din aceeași categorie