Sfânta zi de Crăciun din 1916! Pe aici nu se trece!

Sfânta zi de Crăciun din 1916! Pe aici nu se trece!

Sfânta zi de Crăciun din 1916! Pe aici nu se trece! Se împlinesc 102 ani de la teribila Bătălie a Crăciunului. Luptele au durat 6 zile lungi ca 6 ani. Totul se întâmpla pe Valea Rîmnicului, în iarna lui 1916, în timpul retragerii Armatei Romane.

Mii de soldaţi români, ruşi şi germani au pierit pe aceste locuri în care şi acum, dacă sapi o groapă, mai găseşti urme ale luptelor, urmele celor care şi-au lăsat oasele prin pădurile şi văioagele din zonă. 12 batalioane germane luptau împotriva a 7 batalioane române. Bilanţul luptelor a fost cumplit. De partea română au fost 1.000 de morţi, 139 de răniţi şi 239 de dispăruţi. Scopul luptelor a fost a  unul vital, întârzierea înaintării trupelor germane şi austro-ungare care vroiau să încercuiască trupele române aflate în retragere spre Moldova.

Deşi au trecut 102 ani, amintirea eroilor este mereu proaspătă. Nu-i vom uita în veci, nu vom uita tributul de sânge pe care l-au plătit  pentru ca România să fie împlinită între graniţele ei. A ieșit de sub tipare cartea „În lupta cu Regimentul No.30” – Locotenet-colonel Corneliu Calotescu.

Această Bătălie a Crăciunului a ţinut frontul pe loc în aşa fel încât, Armata Română să se poată retrage pe linia Mărăşti-Mărăşeşti şi să avem acea victorie, să avem acel ideal să putem spune, la 102 ani de la Bătălia Crăciunului, „Pe aici nu se trece!” Este un sentiment de mândrie, de trăire, de bucurie.

„La mulţi ani, români! La mulţi ani, musceleni!  La mulţi ani, România!”

FOTO: Viorel Gârtan – Tata Gusi

About The Author

Related posts