Sfaturi pentru argeșeni de la DSP Argeș!

Sfaturi pentru argeșeni de la DSP Argeș!

Sfaturi pentru argeșeni de la DSP Argeș! Se anunţă temperaturi de peste 30 de grade Celsius zilele acestea, iar Direcţia de Sănătate Publică Argeş a lansat o serie de sfaturi pentru a face faţă caniculei.

Beţi doi litri de lichide/zi!

Beţi lichide, între 1,5-2 litri/zi, în special apă şi sucuri naturale, chiar dacă nu vă este sete (un pahar la fiecare 15-20 de minute). Mâncaţi, zilnic, fructe şi legume proaspete (pepene, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este bine de ştiut şi că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă.

Evitaţi consumul de alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Nu sunt recomandate cafeaua, ceaiul şi sucurile răcoritoare carbogazoase, acestea fiind diuretice.

Fără ventilatoare, la 32 grade C!

Aerisiţi încăperile dimineaţa şi seara când temperaturile sunt mai scăzute, acoperiţi ferestrele cu jaluzele, draperii, storuri etc. Atenţie la aparatele de aer condiţionat: trebuie reglate astfel încât diferenţele de temperatură interior/exterior să nu fie foarte mari (nu mai mult de 5 grade!). Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius.

Haine lejere

Dacă este absolut necesar să vă expuneţi la soare între orele amiezii echipaţi-vă cu pălării, ochelari, umbrele şi îmbrăcaţi haine lejere, ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Evitaţi să faceţi plajă în intervalul orar 11-17 şi folosiţi întotdeauna creme de protecţie solară, deoarece soarele foarte puternic este principala cauză a cancerului de piele.

Mergeţi la medic!

Este foarte util ca, în perioadele de caniculă, persoanele cu afecţiuni cronice cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente. În cazul apariţiei unor simptome ca: dureri de cap, ameţeli, senzaţie de vomă, dureri abdominale, scaune diareice – după supraexpunere la soare – adresaţi-vă imediat medicului!.

About The Author

Related posts