Simona Bucura-Oprescu și E.S. Michèle Ramis, împreună pentru relevanța diplomației parlamentare

Simona Bucura-Oprescu și E.S. Michèle Ramis, împreună pentru relevanța diplomației parlamentare

Întrevederea deputatului Simona Bucura-Oprescu, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Franceză din Camera Deputaților, cu E.S. Michèle Ramis, Ambasadorul Republicii Franceze în România…

Joi, 22 martie 2018, deputatul Simona Bucura-Oprescu, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Franceză din Camera Deputaților, a avut o întrevedere, la Palatul Parlamentului, cu Excelența Sa Michèle Ramis, ambasadorul Republicii Franceze în România.

Evidențiind importanța pe care anul 2018 îl are pentru proiectele de cooperare dintre România și Franța, atât la nivel bilateral cât și multilateral, în baza Parteneriatului Strategic și a Foii de Parcurs, care urmează să fie modificată și adusă la zi, Simona Bucura-Oprescu și E.S. Michèle Ramis au discutat despre relevanța diplomației parlamentare în susținerea legăturilor dintre cele două țări, precum și despre relațiile culturale și istorice privilegiate.
Deputatul Simona Bucura-Oprescu a evidențiat activitatea grupurilor parlamentare de prietenie din Camera Deputaților a României și Adunarea Națională Franceză, amintind faptul că, în perioada 12-15 iunie 2018, va avea loc vizita oficială în România a unei delegații parlamentare a Grupului de prietenie Franța-România din Adunarea Națională franceză, condusă de deputatul André Chassaigne, președintele grupului.
”Această vizită va reprezenta un moment important pentru abordarea unor teme de interes reciproc, punând totodată și un accent deosebit asupra cooperării economice. Ceea ce ne dorim este întărirea colaborării parlamentare, inclusiv la nivelul comisiilor permanente de specialitate”, a subliniat Simona Bucura-Oprescu.
Un aspect deosebit al cooperării cu Franța îl reprezintă Francofonia, care ”înseamnă deschidere, înseamnă diversitate, multiculturalism”, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Franceză din Camera Deputaților exprimându-și interesul și întreaga susținere pentru ca ”România să continue să fie un far al Francofoniei în regiune”.
În acest context, deputatul Simona Bucura-Oprescu a salutat planul preşedintelui francez, Emmanuel Macron, pentru promovarea limbii franceze şi a plurilingvismului, lansat pe 20 martie a.c., cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei.
”Este un plan ambițios, care dorește să impună o nouă dinamică pentru limba franceză şi plurilingvism pe plan internaţional, iar una dintre măsuri se referă la studierea autorilor francofoni în școlile din Franța. Ar putea fi și autori români, precum Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Matei Vișniec”, a apreciat Simona Bucura-Oprescu.
Totodată, discuțiile au vizat tema organizării de către Camera Deputaților, la București, în perioada 20-22 mai 2018, a Conferinței Președinților de delegații parlamentare ale Adunării Parlamentare a Francofoniei din Regiunea Europa.
”I-am adresat Excelenței Sale invitația de a avea o contribuție în cadrul sesiunii de deschidere a acestui eveniment important”, a mai spus deputatul Simona Bucura-Oprescu.
De asemenea, în cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de tematica UE, cu accent asupra viitoarelor alegeri europene și a modalității prin care cetățenii se pot apropia mai mult de problematicile europene, fiind cunoscut faptul că Franța va iniția, în această lună, un proiect de consultare directă a cetățenilor săi cu privire la viitoarele alegeri europene.

About The Author

Related posts