Spațiul verde din Câmpulung a fost distrus!

Spațiul verde din Câmpulung a fost distrus!

Spațiul verde din Câmpulung a fost distrus! De vină este omida păroasă care a atacat gardurile vii și alte forme decorative.

Omida păroasă a atacat masiv şi repede gardul viu şi arbuştii decorativi din categoria „buxus”, acele tufe rotunde, care înfrumuseţează oazele verzi din faţa instituţiilor. Poate, cele cu care câmpulungenii s-au familiarizat cel mai mult sunt în faţa Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, a căror vechime coincide cu cea a construcţiei finalizate în 1907. Cei doi buxuşi care încadrau statuia lui Negru Vodă din dreptul Palatului Culturii s-au uscat, pe fondul nepăsării factorilor implicați de a ţine seama de atenţionarea Ministerului Agriculturii, transmisă tuturor primăriilor din ţară, prin intermediul instituţiei din subordine, Autoritatea Naţională Fitosanitară. Mai cu seamă că împiedicarea propagării molimei nu constituie un efort complicat. Adică în cazul în care invazia de omizi păroase începe să atace pomişorul, tufişul ori gardul viu, planta nu este pierdută.

Luând la pas oraşul, constatăm că centrul este cel mai afectat de răspândirea paraziţilor, fenomen care ar fi trebuit preîntâmpinat cu tratamente corespunzătoare. Cum nu s-au făcut, s-a ajuns unde s-a ajuns: tronsoane de zeci de metri de gard viu uscate ca în plină toamnă, buxuşi generoşi ca dimensiune, graţie zecilor de ani în care au crescut şi înfrumuseţat peisajul urban, în aceeaşi nuanţă deprimantă a morţii naturii.

Până şi Parcul Jurământului şi Piaţeta Jurământului, de lângă Piaţa Mare, respectiv Hotelul Regal, oferă privirii acelaşi tablou dezolant, cu accente de sterp, din pricina veştejirii a ceea ce este specific unui parc. Parcul de lângă Piaţa Centrală este uscat aproape în totalitate, dar e bine că primăria l-a dotat cu bănci, în jurul cărora mizeria eclipsează ofilirea naturii. Persoanele particulare, care s-au confruntat cu aceleaşi probleme, şi-au salvat plantele din grădină ori curte scuturându-le de paraziţi şi aplicând tratamentele despre care au aflat citind pe internet. În cele mai multe cazuri, arbuştii au renăscut, deznodământ la care dorim să asistăm în situaţiile descrise.

Cei de la ADP se scuză că nu au în subordine un serviciu pentru dezinsecție și dezinfecție și trebuie să apeleze la firme specializate din alte orașe, și nu sunt prevăzuți bani pentru acest lucru.

About The Author

Related posts