2.7 C
Campulung Muscel
vineri, 19 aprilie, 2024

ȘTIAȚI CĂ: Biserica de lemn din Cârstieni – Călinești este înscrisă pe lista monumentelor istorice?

Alte Știri

ȘTIAȚI CĂ: Biserica de lemn din Cârstieni – Călinești este înscrisă pe lista monumentelor istorice? Bisericile de lemn din țara noastră formează un patrimoniu prețios pe plan național și mondial. Până la începutul secolului XX, românii au creat și s-au manifestat preponderent într-o civilizație a lemnului, de o bogăție, o varietate și un rafinament remarcabil, în care bisericile de lemn au atins vârful ei maxim de expresie.

În România se păstrează peste 1400 de biserici de lemn construite înainte de anul 1918. Valoarea lor în ansamblu este inestimabilă pentru cultura românească. Ele fac parte integrantă și definitorie din identitatea națională.

Biserica de lemn din Cârstieni, comuna Călinești, județul Argeș, poartă hramurile „Sf. Apostol Toma” și „Sf. Voievozi” și este datată din anii 1758-1759.

Lăcașul de cult se distinge prin structura de bună calitate, bine păstrată, uși, ferestre și luminator nealterate, elemente decorative de interes, inscripții cu datare și iconostas pictat. Biserica este înscrisă pe lista monumentelor istorice.

Dacă în înfățișarea de ansamblu meșterii nu s-au abătut de la modelul străbun, cu acoperișul în patru ape, nepătruns de clopotniță, de la meșteșugul îmbinării bârnelor în „coadă de rândunică”, al crestării consolelor, aceștia s-au lăsat ademeniți de influența arhitecturii de zid în ceea ce privește forma pereților.

Astfel, au ales pentru aceștia planul compus, din pronaos dreptunghiular, naos supralărgit și altar poligonal, cu cinci laturi. Din aceeași sursă de inspirație a rezultat decorul soclului, de cărămidă, chenarul dispus în zimți, element regăsit și la alte asemenea biserici argeșene.

Lăcașul și-a păstrat ferestrele originale, trei la naos și una la altar, sub forma unei piese de lemn așezată vertical în structura pereților și deschisă la mijloc. La tindă, se distinge luminatorul în formă de cruce.

A rămas din tâmpla orginală chenarul “în frânghie” din susul intrărilor, sculptat asemenea celui de la exterior, dar și valoroase icoane postbrâncovenești.

Comuna Călinești se află în estul județului Argeș. Este străbătută de șoseaua națională DN7, care leagă Piteștiul de București. Distanța dintre Pitești și Călinești este de 16 km și poate fi parcursă în aproximativ 20 de minute.

Ultimele Știri

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta!

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta! România, la coada Uniunii Europene...

Alte știri din aceeași categorie