2.6 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

ȘTIAȚI CĂ: În Munții Făgăraș există Fereastra Zmeilor?

Alte Știri

ȘTIAȚI CĂ: În Munții Făgăraș există Fereastra Zmeilor? Ea reprezintă de fapt o serie de custuri înguste care s-au format de-a lungul timpului datorită acțiunii curenților și a dezagregărilor produse de îngheț si dezgheț.

Formațiunea geologică este unică pe teritoriul Munților Făgăraș și se află foarte aproape de Vârful Arpașul Mare, o zonă deosebit de spectaculoasă.

Traseu montan: Cabana Pârâului Caprei – Fereastra Zmeilor. Marcaj: triunghi galben. Durata: 2 ore și 30 min / în sens invers: 2 ore.

Mențiune: iarna traseul este accesibil doar alpiniștilor.

De la cabana Capra vom parcurge o mică distanță spre nord, trecem podul peste râul Capra și ieșim în Transfăgărașan. Vom continua pe cel mai înalt drum montan din România, însoțiți spre dreapta de pârul Fundu Caprei (circa 1,5 km). Vom părăsi șoseaua după ce aceasta traversează pârâul peste un pod, îndreptându-se spre vest și vom urma spre nord-est un drum ce însoțește pe malul vestic pârul Fundu Caprei, circa 300 de metri, după marcajul cu triunghi galben.

Continuăm spre nord (tot pe partea vestică a pârâului), în urcuș domol. Spre est, peste pârâu, vom zări un bordei ciobănesc. După aproximativ o jumătate de ceas vom traversa apa pe malul estic, trecând peste un pârâiaș care izvorăște de sub pragul glaciar al căldărușei estice Fundu Caprei și vom urca în serpentine un prag înverzit. În această zonă întâlnim o potecă ciobănească ce urcă de la bordei pe partea estică a pârâului. Traversăm în urcuș ușor spre nord o porțiune a căldării Fundu Caprei, unde poteca este mai slab conturată, apoi continuăm spre est, în urcuș moderat (aproximativ 100 m) pe lângă albia seacă și pietroasă a unui torent.

Ajunși mai sus, urcăm pronunțat și ajungem în căldărușa estică Fundu Caprei, în care este amplasat un refugiu Salvamont. De aici, ne îndreptăm spre nord-est și, prin dreapta unei muchii scurte, atingem creasta principală în Fereastra Zmeilor (Fereastra mică a Portiței Arpașului), unde întâlnim poteca marcată cu bandă roșie (șaua Podragului – șaua Caprei) și ramificația „prin căldări” a potecii marcate cu bandă albastră spre cabana Podragu.

(Sursa: Traseu prezentat în Zona Montană a Argeșului și Muscelului – diversitate și unicitate în România, Consiliul Județean Argeș, 2013).

Ultimele Știri

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta!

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta! România, la coada Uniunii Europene...

Alte știri din aceeași categorie