15.2 C
Campulung Muscel
marți, 16 aprilie, 2024

ȘTIAȚI CĂ: O familie din Argeș a ridicat o biserică, ea locuind în continuare într-o casă cu pereți din nuiele?

Alte Știri

ȘTIAȚI CĂ: O familie din Argeș a ridicat o biserică, ea locuind în continuare într-o casă cu pereți din nuiele? Biserica din satul Cepari Ungureni (Neagoș) este situată în apropierea malului drept al râului Topolog și are hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”.

A fost ridicată în anul 1820, fiind construită din cărămidă, cu formă de navă. Învelitoarea inițială de șindrilă a fost înlocuită în anul 1963 cu una mai rezistentă, din tablă. Se spune că ctitorii bisericii au vândut o parte din moșie pentru a construi această biserică.

Legenda spune că Mirica, soția ctitorului, postelnicul Panait Balotă, era într-o sărbătoare la biserica din Ceparii Pământeni. După slujbă, când oamenii urmau să fie miruiți de preot, nu i s-a dat voie să fie printre primii, deoarece alte „cuconoase” pretindeau că sunt ctitorii bisericii, și, deci, trebuia să rămână în urma lor. Mirica s-a întors indignată acasă, în satul Cepari Ungureni, a povestit soțului ce s-a întâmplat și l-a convins să nu mai înceapă construcția casei din cărămida ce o aveau pentru aceasta și să construiască o biserică în satul Cepari Ungureni. Astfel, au ridicat biserica, ei locuind în continuare într-o casă cu pereți din nuiele.

În comuna Cepari, satul Morăști, se află un alt obiectiv inclus în lista monumentelor istorice – Vila Minovici.

Vila Minovici datează de la începutul secolului XX. A fost construită în perioada interbelică de către prof. dr. Ștefan Minovici, împreună cu soția sa Viorica.

După 1990 a intrat în proprietate privată, noul proprietar făcând reparații capitale, deoarece clădirea se afla într-o stare avansată de degradare, aproape de prăbușire. În prezent, clădirea se află într-o stare de conservare bună, fiind bine întreținută de către actualul proprietar.

Chimistul Ștefan Minovici este fratele medicului legist Mina Minovici și al profesorului Nicolae Minovici. A fost membru corespondent al Academiei Române și membru fondator al Academiei de Științe din România.

Așezare: Comuna Cepari se află în nord-vestul județului Argeș, pe cursul superior al râului Topolog. Este străbătută de șoseaua județeană DJ 678A, care o leagă spre nord de Șuici și spre sud de Tigveni (unde începe o porțiune comună cu DN73C).

Comuna Cepari este situată la 55 km de municipiul Pitești și la 22 km de municipiul Curtea de Argeș.


Ultimele Știri

Explicația la care nimeni nu s-a gândit până acum. De ce mulți oameni văruiesc pomii, primăvara

Explicația la care nimeni nu s-a gândit până acum. De ce mulți oameni văruiesc pomii, primăvara. Mai mult ca...

Alte știri din aceeași categorie