Cu ce partid votați la alegerile parlamentare, din 6 decembrie?

PSD
PNL
USR PLUS
PRO ROMANIA SOCIAL - LIBERALĂ
PMP

Un argeșean a zburat la vârsta de 99 de ani!
Un argeșean a zburat la vârsta de 99 de ani!

Un argeșean a zburat la vârsta de 99 de ani!

Un argeșean a zburat la vârsta de 99 de ani! Centenarul spune că acum păcăleşte fiecare lună aşa cum în război îşi păcălea adversarii. Este însă nelipsit de la toate activităţile la care este invitat.

În urmă cu câteva luni, la invitaţia „Iacărilor  Acrobaţi“ a zburat, din nou, deasupra Bucureştiului, pe care în timpul războiului l-a apărat cu preţul vieţii sale. La cei 100 de ani ai săi îşi doreşte doar sănătate. Se mişcă greoi şi îi fac probleme ochii şi nu prea mai aude bine.

Ion Dobran, eroul care în perioada celui de-al Doilea Război Mondial a doborât 18 avioane inamice, a împlinit la 5 februarie 100 de ani. Cu această ocazie, eroul a fost înaintat în gradul de general-locotenent şi i s-a conferit ordinul „Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler“.

Generalul de aviaţie Ion Dobran s-a născut la 5 februarie 1919, în localitatea  Văleni Podgoria din  judeţul Argeş. Când era mic, obişnuia să se joace cu avioane de hârtie, pe care şi le confecţiona singur. Când a crescut, şi-a urmat visul şi la 1 septembrie 1939, în prima zi de război, tânărul Ion Dobran intra pe poarta şcolii de aviaţie de la Cotroceni, pe care a absolvit-o după doi ani, ieşind cu gradul de sublocotenent.

Nu a fost timp de pregătire suplimentară şi a fost trimis direct în lupta cu inamicul. Şi-a îndeplinit misiunea cu succes, pe ambele fronturi, doborând 18 avioane inamice în peste 300 de misiuni de luptă. A fost doborât de trei ori, dar a scăpat cu viaţă.

În urmă cu 75 de ani, tot într-o zi de 5 februarie, tânărul locotenent Ion Dobran se afla pe frontul de Est. Era o zi urâtă, de iarnă, ca şi războiul. „Nu am mai pomenit de când sunt o vreme aşa de mizerabilă. Pentru noi e de o sută de ori mai bine să fie frig. E un noroi ceva de speriat….În cotul Niprului, toţi avem un ghinion de pomină. Situaţia s-a agravat la capul de pod. Ruşii acţionează cu din ce în ce mai multă cavalerie… Ai noştri erau acolo încleiaţi în noroiul acesta lipicios fără a se putea mişca… Bronşita mea nu vrea deloc să cedeze, am slăbit grozav, sub 60 de kilograme, dar NU RENUNŢ“ , nota Ion Dobran în jurnalul său.

Citeste mai mult: adev.ro/pmfyhd

About The Author

Related posts