VIDEO: 100 de ani de România, marcaţi şi la Câmpulung!

VIDEO: 100 de ani de România, marcaţi şi la Câmpulung!

VIDEO: 100 de ani de România, marcaţi şi la Câmpulung!

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, datã la care Marea Adunare de la Alba-Iulia votează unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional.

Cu toate acestea, primul pas a fost făcut, de fapt, între 21 noiembrie-4 decembrie 1918, când Sfatul Ţării din Basarabia a proclamat Republica Democratică Moldovenească, apoi, la 24 ianuarie se adoptă declaraţia de Independenţă.

Adunarea Naţională de la Alba Iulie a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godiş a citit rezoluţia Unirii:

„Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.

1 decembrie a fost marcat la Câmpulung prin parade militare, depuneri de coroane, fiind o zi importantă pentru câmpulungeni şi români.

Primarul Liviu Ţâroiu a avut alături colegii din primărie, politicienii, senatori, deputaţi, oameni care au dorit să îşi arate dragostea faţă de pământul strămoşesc, oameni care au adus un omagiu celor care s-au jertfit pentru ceea ce suntem noi acum, o ţară liberă!

La Mausoleul Mateiaş, au avut loc manifestări dedicate acestei zile. După intonarea Imnului naţional, a fost oficiat serviciul religios, apoi subprefectul Adrian Bughiu a dat citire mesajului premierului Dăncilă.

Primarul Ţâroiu a adresat câteva cuvinte celor prezenţi, apoi s-au depus coroane de flori.

 

About The Author

Related posts