VIDEO: 151 de ani de la înființarea Colegiului Național Pedagogic „Carol I”

VIDEO: 151 de ani de la înființarea Colegiului Național Pedagogic „Carol I”

151 de ani de la înființarea Colegiului Național Pedagogic „Carol I”!  Respect pentru înaintași, patriotism și mai ales multă emoție sunt mesajele pe care le-au transmis elevii Colegiului Național Pedagogic „Carol I” la aniversarea a 151 de ani de la înființarea școlii, dar și la serbarea Centenarului Marii Uniri.

Muzica și versurile au răsunat în amfiteatrul colegiului într-un spectacol special prin temă, dar mai ales prin valoarea interpretării.

Pentru cei care nu cunosc istoria școlii și care se gândesc la școală doar ca o instituție de învățământ precizăm faptul că instituția de învățământ a format tineri dascăli instruiți să devină ofițeri de rezervă care au participat la reîntregirea hotarelor.

Iată ce spunea colonelul Gabriel Munteanu, comandantul bravului regiment 30 Muscel care a avut sub comandă majoritatea învățătorilor eroi, căzuți în războiul de reîntregire:

,,Invățătorii si institutorii musceleni, pregătiți din punct de vedere profesional în acest sanctuar al culturii naționale, căliți sufletește și cu inimile încălzite la focul sacru al iubirii de Țară, Neam, Rege, Conducător, Lege si Credință, au fost exemplu de disciplină și ordine în timp de pace și exemplu de patriotism si spirit de sacrificiu pe cămpul de luptă. Țara întreagă și Muscelul în special se poate mândri cu această școală care a avut ocazia să-și evidențieze calitatea acțiunii sale educative si partea sa de contribuție pe altarul patriei.”
Faptele de vitejie ale învățătorilor eroi au fost cunoscute si elogiate de însuși Măritul Suveran Întregitor, Ferdinand I: ,, Fericită a fost idea de a face pe învățători ofițeri de rezervă. Toți sunt ofițeri de elită și și-au făcut datoria cu un devotement fără margini. O spun eu, Regele Lor, spre a se auzi și cunoaște în toată țara.”

Astăzi, la 100 de ani de la Marea Unire ne adăugăm și noi entuziasmului național și aducem prin cuvinte puține dar adânc simțite prinos de recunoștință celor care și-au jertfit viața pentru ca noi să ducem mai departe numele de român.

”La Mulți Ani!” urarea adresată școlii și tuturor slujitorilor ei și ”La Mulți Ani” României în care trăim și pe care o dorim prosperă și înfloritoare! NIHIL SINE DEO – AȘA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU!
– prof.George RADU, directorul Colegiului Național Pedagogic ”Carol I”.

About The Author

Related posts