VIDEO. Castrul Roman Jidova a prins viață în stil daco-roman
VIDEO. Castrul Roman Jidova a prins viață în stil daco-roman

VIDEO. Castrul Roman Jidova a prins viață în stil daco-roman

Primul eveniment în aer liber a fost organizat la Câmpulung în vremuri de pandemie. Vorbim aici de cea de-a VI-a ediție a Festivalului cu specific roman “Sigiliul Romei în Argeş”.

Amfitrionii evenimentului au fost actorii Maria Magdalena Chihaia și Nae Alexandru. Cei prezenți după ce au trecut de termoscanarea obligatorie și masca la purtător au putut vizita deschiderea taberelor și atelierelor geto-dacilor din Moldova precum și demonstrația de tehnică militară romană Castrum Novis.

Pentru copii au fost organizate jocuri antice, au fost prezentate meșteșugurile antice iar mai mult decât atât cei mici au beneficiat de spectacolul “Peripețiile Getei și ale lui Duras”.

Organizatorii au mai pus la dispoziția celor prezenți și un atelier de tras cu arcul. La eveniment au participat autoritățile locale și județene, Priamrul Liviu Țâroiu, senatorul Gheorghe Marin, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu, managerul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu, cercetătorul Florian Matei Popescu.

MARIUS NICOLAESCU: ,,Festivalul cu specific roman va deveni tradiție în Muscel”

Musceleanul Marius Nicolaescu a demonstrat că de când a preluat mandatul la Consiliu Județean Argeș este un apropiat al culturi și al muzeelor.

,,Acest festival a putut fi organizat de-a lungul timpului cu fonduri europene, dar eu am o veste bună. Și anul viitor va fi organizat cu bani de la Consiliu Local, pentru că a devenit o tradiție în zona Muscel. Veștile bune nu se termină aici, vom renova latura sudică a castrului. Anul acesta am investit 3 miliarde și jumătate în clădirea din curtea Castrului Roman Jidova. În interior există un muzeu unde sunt expuse obiectele care au fost găsite la castru. Mai mult decât atât de la an la an ne dorim ca numărul vizitatorilor și participanților la acest festival să fie din ce în ce mai numeros”, a declarat Marius Nicolaescu. 

Din anul 1962 și până în prezent 3 generații de arheologi de la Academia Română și Institutul Vasile Pârvan au colaborat cu Muzeul Județean Argeș.

,,Fac parte din cea de-a treia generație de arhelogi care au o legătură și o colaborare cu Muzeul Județean Argeș, între Academia Română și Institutul de Arheologie  Vasile Pârvan.

S-a muncit foarte mult, aici și la Voinești pentru că vrem să punem în valoare monumentele romane din județul Argeș și din zona Câmpulung. Este singurul castru din Limesul transalutan. Încercăm ca în sprijinul acestui muzeu cu ajutorul autorităților locale și județene să facem cel mai important castru de pe Limesul transalutan aceste fortificații care porneau de la Dunăre și ajungeau la Râșnov. În jurul acestui monument în care au lucrat trei generații de arheologi putem construi ceva durabil, rezultatele se pot vedea în muzeu”, a declarat cercetătorul Florian Matei Popescu.

About The Author

Related posts