8.2 C
Campulung Muscel
vineri, 29 martie, 2024

VIDEO: Conferință națională în Câmpulung. Octavian Goga în centrul atenţiei

Alte Știri

Oraşul de la poalele Mateiaşului a găyduit o conferinţă naţională avându-l pe scriitorul Octavian Goga în centrul atenţiei.

Municipiul Câmpulung Muscel a găzduit în zilele de 10 și 11 octombrie, conferința națională din cadrul seriei de manifestări inițiate de Centrul de Cercetări Istorice “Preotul Cotenescu I. Gheorghe”, sub titulatura “Centenar. Octavian Goga şi muscelenii”. Evenimentul s-a desfășurat în sala de conferințe a Protopopiatului Câmpulung Muscel.
Cu această ocazie s-a analizat posibilitatea înfrăţirii Comunei Răşinari (jud. Sibiu), unde s-a născut Octavian Goga (1881-1938), cu Comuna Stoeneşti (jud. Argeş), unde a păstorit preotul-profesor Gheorghe I. Cotenescu (1886-1965), nu mai puţin de 52 de ani (1913-1965).
În partea de început a manifestării au fost citite mesajele de salut şi felicitare primite din partea mai multor instituţii centrale, inclusiv al Eparhiei Argeşului și Muscelului, prin Cuvântul de binecuvântare oferit de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.

Dintre personalităţile contactate din timp şi care şi-au exprimat dorinţa de a prezenta comunicări ştiinţifice se detaşează Acad. Nicolae Breban, Prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti (Academia Oamenilor de Ştiinţă din România), Gelu Voican Voiculescu (Directorul Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989), Ioan Spătan (Biblioteca Academiei Române, Prof. univ. dr. Mircea Popa (Cluj), Eduard Boboc (Manager interimar la Muzeul Memorial “Octavian Goga”, Ciucea), Primar Bucur Bogdan şi Prof. Daniela Secu, Directorul Şcolii Gimnaziale Octavian Goga din Comuna Răşinari.

Conferința s-a încheiat cu o excursie de documentare spre Comuna Stoeneşti, pe traseu fiind vizitate mai multe obiective. Astfel s-au depus coroane de flori la complexul monumental “Zidul Roşu”, dedicat celei mai longevive organizaţii de rezistenţă armată anticomunistă din România, “Haiducii Muscelului, și la Mausoleul de la Mateiaş, dedicat victimelor luptelor purtate din regiune în anul 1916.

Participanții au avut ocazia să adugă un pios omagiu vrednicului preot -profesor Gheorghe I. Cotenescu la cavoul familiei aflat în curtea bisericii al cărei principal ctitor a fost acesta (cu tablou votiv), lăcaşul de cult fiind sfinţit în urmă cu 80 de ani, la 8 octombrie 1939, în prezenţa Patriarhului Nicodim Munteanu.

Această manifestare cultural-ştiinţifică are loc în anul 2019, anul satului românesc şi al Patriarhilor Iustin Moisescu (elev al preotului-profesor Gheorghe I. Cotenescu la Seminarul Orfanilor de Război “Patriarhul Miron” din Câmpulung Muscel în perioada 1922-1930) şi Nicodim Munteanu.

Ultimele Știri

Veste grozavă pentru clienții Băncii Transilvania. Ce s-a întâmplat cu bancomatele din Câmpulung Muscel

Veste grozavă pentru clienții Băncii Transilvania. Ce s-a întâmplat cu bancomatele din Câmpulung Muscel. Banca Transilvania a făcut un...

Alte știri din aceeași categorie