VIDEO: Paradă de straie armenești la Câmpulung

VIDEO: Paradă de straie armenești la Câmpulung

Paradă de straie armenești la Câmpulung. Sub organizarea lui Emil Hagi, Centrul Cultural Apa Sărată a fost gazda unei noi ediţii a Simpozionului „Civilizaţie Montană. Tradiţii, obiceiuri, folclor în munţi”, un dialog Român-Armân.

„Tema evenimentului nostru este comemorarea marelui cantautor din Macedonia, dar de origine armână, Tose Proeski. El a fost o mare personalitate, dar, din păcate, în România nu este foarte bine cunoscut şi asta încercăm noi să facem acum, ca să promovăm acest exemplu de talent, de tenacitate şi, până la urmă, de mare valoare, pentru că Tose Proeski, în spaţiul iugoslav, aşa cum Bregovic făcea stadioane pline pentru sârbi, aşa făcea Tose Proeski pentru armâni, el acolo fiind foarte bine cunoscut”, a deschis simpozionul gazda evenimentului, Emil Hagi.

Cu această simpozionul a fost în memoria lui Tose Proeski, artist de origine aromână, din Macedonia. Cu această ocazie, Centrul Cultural de la Apa Sărată, care adăposteşte şi Muzeul Automobilului Românesc, a găzduit o expoziţie de fotografie tematică şi una de straie muscelene şi armâneşti. Spectacolul Folcloric în dialog român-armân a fost susţinut de Rodica Voicu, Anasmblul „Plaiuri Muscelene”, Grupul Vocal „Mioriţa” Jugur, Camelia Bizdu, Elela Di Vreari, Pero Tsatsa (Republica Macedomia), Pareia Boatsea Pindului şi Pareia Pilinsteru, Pareia Maria, Ianis şi Cristian Andoni, Grupurile Vocale „Lilici di tu munţi” şi „Piturnichi di tu Păduri”, ale Clubului Copiilor Costeşti, îndrumaţi de profesoara Sofia Vasilescu.

Cântecul său „This World” a devenit imnul UNICEF în anul 2004, an în care Tose Proeski îşi reprezenta ţara la Concursul Eurovision. La numai 26 de ani, în anul 2007, artistul-fenomen a murit într-un accident, dar în urma sa au rămas muzica, amintirile celor care l-au cunoscut şi toate activităţile sale de binefacere, care au devenit modele pentru mulţi alţii. La 12 ani de la moartea artistului, familia a acceptat ca primul eveniment internaţional de comemorare al lui Tose Proeski să se desfăşoare la Câmpulung, la întâlnirea românilor şi armânilor.

Tose Proeski a fost un interpret macedonean, care a reuşit să depăşească graniţele ţării sale, fiind denumit de BBC Elvis Presley al balcanilor, ambasador al UNESCO şi decorat cu Ordinul „Maria Tereza” pentru actele sala caritabile. Tânărul armân din Krusevo a devenit foarte repede un simbol, concertând în Macedonia, Serbia, Croaţia, Bosnia, Slovenia, dar şi Australia, Italia, Grecia, SUA.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Multiculturală Nicu Hagi, în parteneriat cu Societatea Culturală Aromână Bucureşti, Primăria Municipiului Câmpulung, Muzeul Municipal Câmpulung, Memorial House Toder Proeski Krusevo, Universitatea „Goge-Delcev” Stip – Republica Macedonia.

 

About The Author

Related posts