6.3 C
Campulung Muscel
joi, 25 aprilie, 2024

VIDEO: Poliţia Câmpulung a fost vizitată de copiii din Muscel!

Alte Știri

VIDEO:Poliţia Câmpulung a fost vizitată de copiii din Muscel!

Prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002 data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române.

Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al “Bunei Vestiri” aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.

În anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).

În contextul aniversării la data de 25 Martie a Zilei Poliţiei Române şi a 197 de ani de atestare documentară a Poliţiei Române moderne, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş a organizat  manifestări educative şi  sportive care s-au desfăşurat pe parcursul mai multor zile.

Astăzi, Poliţia Câmpulung şi-a deschis porţile. Mai mulţi elevi de la Şcolile „Nanu Muscel” şi „Oprea Iorgulescu” au putut vedea care sunt materialele din dotarea poliţiştilor, ce conţine o trusă a celor de la Criminalistică, dar şi ce maşini folosesc oamenii de ordine în acţiunile lor.

Elevii au fost invitaţi să afle ce înseamnă o trusă criminalistică, să vadă o armă şi au putut să afle ce înseamnă munca de poliţist. Toate aceste informaţii le-au fost oferite de cadre ale instituţiei muscelene.

După ce au avut ocazia să vadă maşinile de intervenţie ale instituţiei, micuţii au învăţat câte ceva şi despre arme, modul de cercetare şi alte activităţi specifice poliţiei.

Întâlnirea poliţiştilor cu elevii a debutat diferit faţă de anii trecuţi, cu o mică prezentare a istoriei Poliţiei, de la înfiinţate, în 1822, şi până în prezent. Agentul şef principal Daniel Crâmpiţă a fost cel care le-a povestit celor prezenţi cum domnitorul Ţării Româneşti, Grigore Dimitrie Ghica, în primul său an de domnie, 1822, a luat hotărârea să înfiinţeze în mod oficial şi să transforme pazele cetăţilor, care nu erau bine organizate, într-o Poliţie profesionistă.

Totdeauna, Poliţia a fost pusă pe un loc fruntaş în organizarea statului, pentru că prezintă o mare importanţă, atributele sale fiind acelea de a veghea la libertatea, protejarea vieţii şi a bunurilor cetăţenilor. Sub denumirea de Poliţie a funcţionat din 1859 şi până în 1949, când, printr-un decret lege, a fost redenumită ca Miliţie, atunci când comuniştii au venit la putere. Imediat după revoluţie, în luna decembrie 1989, prin decretul lege numărul 2, ca să se vadă importanţa Poliţiei, a fost redenumită Miliţia ca şi Poliţie. Din anul 2002, s-a stabilit ca sărbătorirea Zilei Poliţiei să se facă pe data de 25 martie, ziua „Bunei Vestiri”.

Bineînţeles că micuţii au dorit cel mai mult să cunoască materialele din dotare, pistoalele Carpaţi şi Macarov, dar şi cătuşele, fiind atracţia principală.

În timpul discuţiilor din sala de conferinţe, poliţiştii câmpulungeni au trebuit să răspundă la o sumă de întrebări puse de şcolari, care aveau mai multe nelămuriri: unde se ţine bastonul; cum arată gloanţele; în ce cazuri se folosesc pistoalele; care este cel mai folosit obiect în misiuni; cum ştiţi că aveţi o alarmă şi trebuie să interveniţi; dacă au existat în Câmpulung cazuri de copii care s-au pierdut; după ce prindeţi un suspect, unde îl duceţi; aţi interogat pe cineva; unde este închisoarea; de ce poliţiştii nu au nevoie de cuţit; aţi avut nevoie des de criminalişti; nu aveţi baston cu electroşoc şi nici armuri în dotare; de ce poartă poliţiştii cagule pe faţă.

După dezbaterea din birou, micuţii au coborât din clădire să vadă maşinile Poliţiei la care au fost interesaţi de modul în care sunt acţionate sirena şi girofarul, dar să vadă şi vestitul radar, de care părinţii lor sunt îngroziţi.

 

Ultimele Știri

Nicolae Velcea: ”Datorită încrederii pe care cetățenii mi-au acordat-o am dus la bun sfârșit proiecte importante”

Nicolae Velcea: ”Datorită încrederii pe care cetățenii mi-au acordat-o am dus la bun sfârșit proiecte importante.” Nicolae Velcea și-a depus...

Alte știri din aceeași categorie