Video: Sărbătoare de 1 decembrie la Lereşti!

Video: Sărbătoare de 1 decembrie la Lereşti!

Video: Sărbătoare de 1 decembrie la Lereşti!

Ziua Națională a României este sărbătorită la 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990. La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.

Comuna Lereşti a purtat straie de sărbătoare. Toţi lereştenii,  au ieşit să sărbătorească Ziua României.

“Îmi iubesc ţara. Am fost şi voi rămâne patriot! Trebuie să credem în ţara nopastră, în poporul nostrum, în tradiţie şi în omenie, numai aşa vom putea răzbi, altfel suntem pierduţi. Schimbăm preşedinţi, dar nu schimbăm strategii, schimbăm conduceri dar nu ne scjhimbăm noi ca popor. Haideţi români să facem ceva pentru România asta a noastră, ţara asta frumoasă şi bogată, haideţi să ne unim şi şa o reface pe frumoasa asta a noastră, pe România!”, a spus un lereştean.

Manifestările au debutat la monumentul de pe Valea Foii. De la primarul Marian Toader, vioceprimarul Adriana Cicu, până la cel mai mic lereştean, toţi au depus coroane de flori şi i-au omagiat pe eroii neamului românesc.

Totul a început cu intonarea Imnului României, după care un sobor de preoţi au oficiat o slujbă religioasă. Apoi au fost depuse coroane de flori la monumentul eroilor.

La manifesatare au participat şi lereşteni călare, în straie de sărbătoare, pe cai de elită. Călăreţii au fost una dintre atracţiile evenimentului, pe exemplarele de rasă fiind jochei fete şi băieţi.

Manifestările de la Lereşti au continuat la Căminul Cultural “Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu”, apoi la Primărie, unde tronează un monument al eroilor, la Cimitirul Eroilor şi nu în ultimul rând la Biserica “Înălţarea Domnului”, din comuna Lereşti.

About The Author

Related posts