0.2 C
Campulung Muscel
vineri, 19 aprilie, 2024

VIDEO. Vom avea sau nu, un Spital Municipal, construit de la zero?

Alte Știri

Vom avea sau nu, un Spital Municipal, construit de la zero? Prima etapă a dezbaterii publice privind oportunitatea construirii unui nou spital la Pitești a avut loc în data de 7 decembrie 2021, în sala Filarmonicii, unde, în premieră, municipalitatea piteșteană a organizat o întâlnire de lucru cu specialiștii în managementul sănătății, pentru găsirea unor soluții de creștere a serviciilor medicale pentru comunitate.

Transmisă on-line pe pagina de Facebook a Primăriei Pitești,  dezbaterea a fost mediată de către primarul Piteștiului, Cristian Gentea, și de viceprimarul Gelu Tofan. Au participat consilieri locali, reprezentanți ai municipalității, manageri de spitale, directorul DSP, președintele Colegiului Medicilor, liderul de sindicat SANITAS, directorul Serviciului Județean de Ambulanță, reprezentanți ai Asociației Medicilor de Familie Argeș, medici de prestigiu, specialiști în management medical, parlamentari de Argeș (specialiști în medicină), precum și reprezentanți ai mediului public. Au fost, de asemenea, prezenți și au luat cuvântul președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, rectorul Universității din Pitești, Dumitru Chirleșan, primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu.

Timp de 2 ore, au fost expuse opinii argumentate pe marginea unor teme care au impact asupra demersului pus în discuție: de la strategia Organizației Mondiale a Sănătății privind serviciile pentru comunitate – pe care România trebuie să o respecte – până la posibilitățile financiare și resursele umane necesare pentru un proiect aplicat, așa cum este un spital municipal.

Strategia pe termen lung a OMS este aceea de reducere a numărului de paturi de spital și, implicit, a numărului de spitale în Europa și în lume, urmărind creșterea calității și a duratei vieții cetățeanului prin aducerea actului medical în proximitate – centre de permanență, care să asigure serviciile medicale de tipul urgențelor minore, prevenția și monitorizarea permanentă a stării de sănătate în comunitate.

Piteștiul este singurul municipiu din România care nu are un astfel de centru de permanență, soluție care ar degreva Spitalul Județean de dificultatea asigurării unor fluxuri eficiente ale serviciilor medicale de urgență și pe specialitățile medicale prioritare.

O primă concluzie a celor prezenți a fost aceea că Municipiul Pitești, alături de Consiliul Județean, trebuie să contureze două strategii, pe termen mediu și lung, privind sistemul medical: pe termen scurt, este nevoie de transformarea unor dispensare în centre de permanență sau de construirea unui astfel de centru, care să asigure accesul populației la servicii medicale de urgență minoră, pe termen lung fiind necesară construirea unui spital al Municipiului Pitești, proiect care se va întinde pe următorii 10 ani. La costurile investiției într-o clădire cu dotări la nivel european (din fonduri europene sau guvernamentale) se adaugă costurile echipamentelor, în funcție de specializările medicale oportune nevoilor comunității piteștene, costurile legate de resursa umană, care se va forma de acum înainte (în acest sens, Universitatea din Pitești intenționează introducerea unor programe de studiu în domeniul sănătate și medicină generală), precum și costurile exploatării zilnice (finanțate prin bugetul local).

Un factor decisiv în luarea unei decizii privind ridicarea unui spital municipal este posibilitatea legală de decontare prin CAS a paturilor de spital finanțate, ținând cont de faptul că numărul de paturi ce pot fi contractate de un județ prin CAS este limitat prin lege, în raport cu numărul locuitorilor și cu directivele OMS.

Participanții au evidențiat importanța și beneficiile inițiativei de a organiza o astfel de dezbatere, de a discuta public despre provocările și necesitățile sistemului de sănătate local și regional. La propunerea consilierilor locali și a specialiștilor CAS și DSP, vor continua întâlnirile de lucru, aplicat pe identificarea direcțiilor de acțiune în acord cu cele două strategii asumate drept concluzii de către participanți.

“Aţi tras o concluzie greşită. Nu avem nevoie de spital municipal. Dacă vreţi spital, vă punem la dispoziţie unul din cele nouă spitale pe care le CL le are în administrare. Suntem campioni naţionali. Ar fi trebuit să veniţi cu lecţia învăţată şi să ştiţi care este capacitatea sau numărul de paturi pe care ni-l mai permite Uniunea Europeană să-l avem la dispoziţie. Aşa cum şi domnul primar (n.red. primarul Ion Georgescu) vă spunea, Uniunea Europeană ne obligă ca până în 2030 să reducem numărul de paturi de spitalizare continuă. Eu nu am nimic împotriva unei construcţii noi. Vă punem la dispoziţie un spital. Vă atrag atenţia că la Mioveni nu s-a mai construit un spital, ci s-a mutat vechiul spital într-o clădire nouă. Nu, nu avem nevoie de un nou spital municipal. Dacă aveţi nevoie, vă trimit la unul din cele nouă spitale aflate în administrarea Consiliului Judeţean (…) Vreau să le mulţumesc tuturor medicilor din Argeş care fac minuni. Am mai auzit chestia asta: “Bucureştiul este cel mai bun spital pentru noi”. Vreau să le mulţumesc pentru că mi-am operat copilul în Piteşti, părinţi, unchi, etc. Le mulţumesc şi tuturor celor care lucrează în spitalele COVID, care au fost în linia întâi (…) Pun o întrebare: Cei din sală aveţi idee ce se întâmplă cu PNRR-ul pe sănătate? Ştiţi? Nu ştiţi! 2 spitale la Timişoara, 3 la Cluj, 2 la Sibiu… Judeţul Argeş a făcut două propuneri pentru PNRR: Extindere Spitalul Vedea, spital care lucrează pentru 5 judeţe, nu ni s-a aprobat. Aveam toate documentele, proiect, licitaţie. Am fi făcut-o din bugetul CJ, dar am avut un buget mai mic cu vreo 800 de miliarde. Investiţia la nivel de 2020 era de 900 miliarde. Ni s-a aprobat radioterapia. Vă întreb, de ce nu aţi discutat cu cine a făcut lista aceea să fim şi noi prinşi cu ceva în PNRR? Pe noi nu ne-a întrebat nimeni. Nici pe dumneavoastră”, a declarat Mînzînă. 

,,Aici s-a discutat mai mult despre spitalul județean de urgență din Pitești decât despre oportunitatea construirii unui nou spital. Eu am crezut că această dezbatere trebuie să aibă altă direcție, dar am să vă vorbesc despre spitalul județean argeș care are patru proiecte în diferite stadii. Primul proiect include un corp care va fi gata anul viitor, include 3 săli de operații, va avea apartură de ultimă generație, sunt licitațiile pentru aparatură.

Prezent la dezbaterea publică, vicepreședintele Consiliului Județean Artgeș, Marius Nicolaescu a vorbit despre proiectele în derulare la spitalele din Argeș, pe bani mulți aduși din exterior adică din fonduri europene și alte surse.

,,La spitalul vechi, există un proiect de 80 milioane de lei, aflat în stadiu de DALI, vom merge mai departe cu reabilitare, practic corpul vechi cu o vechime de 50 ani va arăta diferit doar structura de rezistență va rămâne în picioare. De asemenea saloanele și ele vor fi regândite și redimensionate așa cum trebuie să fie în prezent. Pe fonduri europene mai avem extinderea UPU, pentru că cetățenii vor ajunge la urgențe, aici avem o problemă pentru că spațiul este insuficient. Se lucrează la proiectare pentru că avem un proiect pe fonduri europene, iar de la anul vom începe execuția, termenul final fiind la sfârșitul anului 2023. Mai avem semnat un contract pe fonduri europene, pentru construirea unui ambulatoriu, practic va exista o nouă clădire lipită de corpul vechi. Suntem la stadiu de a urca execuția și proiectarea în platforma SICAP. Sunt proiecte mari, sunt bani mulți care au fost aduși pe fonduri europene și pe PNDL”, a declarat Marius Nicolaescu.

În cadrul dezbaterii privind construirea unui nou spital la Pitești, primarul Ion Georgescu a atras atenția că sunt multe probleme cu care se confruntă cineva care dorește să construiască un nou spital, așa cum s-a întâmplat la Mioveni.

“Să nu se uite că premierul Emil Bloc a închis 60 de spitale și a limitat numărul de paturi până în 2030. Eu am construit un spital nou pentru a muta acolo ce aveam deja în spitalul vechi. De unde luați paturi? Trebuie făcut studiu de oportunitate. Trebuie făcută o analiză pentru trebuie să mergi la Ministerul Sănătății pentru avizare. Din 2010 mă lupt pentru spitalul de la Mioveni. Eu mă chinuiesc cu 150 de paturi să țin, de fapt, 300! Dacă dă Casa paturi spitalului nou din Pitești, să îmi dea și mie! Dacă nu era Reactorul Nuclear de la Mioveni, nu-mi aproba nimeni un nou spital”, a spus Ion Georgescu. 

Reamintim că punctul de vedere și sugestiile cetățenilor sunt așteptate pe adresa de  e-mail primaria@primariapitesti.ro, cu subiectul „oportunitate spital nou”.

Ultimele Știri

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta!

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta! România, la coada Uniunii Europene...

Alte știri din aceeași categorie